Durszlak.pl

poniedziałek, 26 maja 2014

Sałatka z truskawkami, fetą i rukolą.

Sałatka z truskawkami
serem feta
rukolą
i miodowym sosem winegret



Czas: 15 min

Składniki:
  • 60 g rukoli
  • 8 truskawek
  • 70 g sera typu greckiego (feta)
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty ( niekoniecznie)
  • sos miodowy winegret: 1 łyżeczka octu balsamicznego,1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z
    oliwek,1 łyżeczka miodu, szczypta soli,1/2 ząbka czosnku, 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu.(Jeśli nie masz octu to zastąp go sokiem z cytryny.
Przygotowanie:
  1. Przygotować sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać miód i rozetrzeć. Wlać sok z cytryny i ocet balsamiczny, szczyptę soli, pieprz (najlepiej świeżo zmielony) i wymieszać. Dolać 2 łyżki oliwy z oliwek i wymieszać.
  2. Rukolę umyć i ułożyć w misce. Truskawki umyć, przekroić na pół i położyć na rukolę. Miętę drobno posiekać, ser pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Całość polać sosem miodowym.
  3. My zjedliśmy sałatkę z focaccią z przepisu z 17 maja.





Milion smaków truskawek

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK