Sałatka z truskawkami
serem feta
rukolą
i miodowym sosem winegret
Czas: 15 min
Składniki:
- 60 g rukoli
- 8 truskawek
- 70 g sera typu greckiego (feta)
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty ( niekoniecznie)
- sos miodowy winegret: 1 łyżeczka octu balsamicznego,1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek,1 łyżeczka miodu, szczypta soli,1/2 ząbka czosnku, 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu.(Jeśli nie masz octu to zastąp go sokiem z cytryny.
- Przygotować sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać miód i rozetrzeć. Wlać sok z cytryny i ocet balsamiczny, szczyptę soli, pieprz (najlepiej świeżo zmielony) i wymieszać. Dolać 2 łyżki oliwy z oliwek i wymieszać.
- Rukolę umyć i ułożyć w misce. Truskawki umyć, przekroić na pół i położyć na rukolę. Miętę drobno posiekać, ser pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Całość polać sosem miodowym.
- My zjedliśmy sałatkę z focaccią z przepisu z 17 maja.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK