Durszlak.pl

niedziela, 25 maja 2014

Truskawki z musem bananowo jogurtowym.

Deser z truskawek polanych
 musem z banana 
i jogurtu
lub
szybkie śniadanie 
po dodaniu płatków owsianych.





 Czas: 15 min

Składniki:
wersja dla dorosłych (2 osób)
  • 4 łyżki płatków owsianych (lub musli z przewagą płatków owsianych)
  • 2 banany
  • 1 łyżka cukru 
  • ok 12 truskawek
  • jogurt naturalny 0% tłuszczu ok 150 g
wersja dla dzieci (1 porcja)
  • 1 banan
  • ok 6 truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 3 czubate łyżki jogurtu greckiego (ma 8 % tłuszczu, ale może być każdy inny naturalny)
  • 1 wafelek w czekoladzie lub inne kruche ciasteczko

Przygotowanie:
  1. Wersja dla dorosłych. 4 łyżki płatków owsianych, wsypać do kubka, zalać 2 łyżkami wrzątku i odstawić na 10 min. aby napęczniały. W międzyczasie zmiksować banana z jogurtem.Truskawki umyć, odkroić szypułki i przekroić każdą na pół i posypać 1 łyżką cukru, poczekać 5 min. aż się rozpuści.
  2. Przygotować dwie szerokie szklanki.Układać warstwami w takiej kolejności: 2 łyżki  płatków, 3 łyżki musu bananowo-jogurtowego,6 połówek truskawek,3 łyżki musu, na koniec ok 6 połówek truskawek.
  3. Wersja dla dzieci. Jogurt zmiksować z bananem obranym ze skórki. Truskawki umyć,przekroić każdą na pół posypać 1 łyżką cukru i poczekać 5 min. aż się rozpuści..
  4. Układać warstwami:1/2 pokruszonego wafelka lub ciasteczka, połowę musu, truskawki, resztę musu, pozostałe truskawki i posypać z wierzchu drugą polową wafelka.









Milion smaków truskawek

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK