Deser z truskawek polanych
musem z banana
i jogurtu
lub
szybkie śniadanie
po dodaniu płatków owsianych.
Czas: 15 min
Składniki:
wersja dla dorosłych (2 osób)
- 4 łyżki płatków owsianych (lub musli z przewagą płatków owsianych)
- 2 banany
- 1 łyżka cukru
- ok 12 truskawek
- jogurt naturalny 0% tłuszczu ok 150 g
- 1 banan
- ok 6 truskawek
- 1 łyżka cukru
- 3 czubate łyżki jogurtu greckiego (ma 8 % tłuszczu, ale może być każdy inny naturalny)
- 1 wafelek w czekoladzie lub inne kruche ciasteczko
Przygotowanie:
- Wersja dla dorosłych. 4 łyżki płatków owsianych, wsypać do kubka, zalać 2 łyżkami wrzątku i odstawić na 10 min. aby napęczniały. W międzyczasie zmiksować banana z jogurtem.Truskawki umyć, odkroić szypułki i przekroić każdą na pół i posypać 1 łyżką cukru, poczekać 5 min. aż się rozpuści.
- Przygotować dwie szerokie szklanki.Układać warstwami w takiej kolejności: 2 łyżki płatków, 3 łyżki musu bananowo-jogurtowego,6 połówek truskawek,3 łyżki musu, na koniec ok 6 połówek truskawek.
- Wersja dla dzieci. Jogurt zmiksować z bananem obranym ze skórki. Truskawki umyć,przekroić każdą na pół posypać 1 łyżką cukru i poczekać 5 min. aż się rozpuści..
- Układać warstwami:1/2 pokruszonego wafelka lub ciasteczka, połowę musu, truskawki, resztę musu, pozostałe truskawki i posypać z wierzchu drugą polową wafelka.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK