Smażone filety z kurczaka
z pikantnym sosem z mango
i kaszą jaglaną.
Czas: 1 godz.
Składniki:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- sól
- Marynata: 1/2 łyżeczki suszonego imbiru,3 ząbki czosnku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku,1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 1 łyżka suszonego tymianku,2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej w 300 ml wody osolonej szczyptą soli(można zastąpić ryżem)
- oliwa do smażenia
- 1 mango
- 3 łyżki białego wina
- 1 łyżka octu jabłkowego
sos z mango - 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 papryczka chili świerza
Przygotowanie:
- Filety z kurczaka opłukać i osuszyć, każdego przekroić na 2 połówki, każdą połówkę pokroić wzdłuż na 2 cieńsze filety około 1/2 cm grubości. Doprawiać solą morską oraz natrzeć składnikami marynaty: imbirem, rozgniecionym czosnkiem, papryką, tymiankiem, cytryną oraz oliwą. Odłożyć na około 30 minut do zamarynowania. W międzyczasie zacząć przygotowywać chutney, kaszę i sałatę.
- Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy ułożyć pierwszą partię
filetów (połowę, jeśli się wszystkie nie zmieszczą).Smażyć przez
około 5 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i znów smażyć
przez około5 minut na małym ogniu. Zdjąć z patelni, polać wytworzonym sosem i podawać z chutney z mango, kaszą
jaglaną i sałatą.
- Mango obrać i pokroić w kostkę, włożyć do garnka, podgrzać, dodać białe wino, cukier, miód.
- Gotować pod przykryciem przez około 2-3 minuty, następnie otworzyć garnek i gotować jeszcze przez około 5-6 minut aż owoce będą miękkie i szkliste a sos się zredukuje (zgęstnieje)
- . Odstawić z ognia, dodać cieniutko pokrojoną papryczkę chili i wymieszać.
- Zagotować wodę w garnku, posolić i dodać opłukaną kaszę. Poczekać, aż ponownie się zagotuje, zmniejszyć ogień i dopiero przykryć, gotować przez około 15 minut.
- Otworzyć, wymieszać widelcem i wyłożyć na półmisek.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK