Durszlak.pl

czwartek, 15 maja 2014

Filety z kurczaka z chutnej z mango.

Smażone filety z kurczaka 
z pikantnym  sosem z mango
i kaszą jaglaną.



Czas: 1 godz.


Składniki:
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • sól
  • Marynata: 1/2 łyżeczki suszonego imbiru,3 ząbki czosnku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku,1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 1 łyżka suszonego tymianku,2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej w 300 ml wody osolonej szczyptą soli(można zastąpić ryżem)
  • oliwa do smażenia
Chutnej z mango:
  • 1 mango
  • 3 łyżki białego wina
  • 1 łyżka octu jabłkowego
    sos z mango
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 papryczka chili świerza
 Dodatki: sałata z cebulką, szczypiorkiem ,serem feta polana 1 łyżką octu balsamicznego( lub 1 łyżką soku z cytryny) i 1 łyżką oliwy.


Przygotowanie:
  1. Filety z kurczaka opłukać i osuszyć, każdego przekroić na 2 połówki, każdą połówkę pokroić wzdłuż na 2 cieńsze filety około 1/2 cm grubości. Doprawiać solą morską oraz natrzeć składnikami marynaty: imbirem, rozgniecionym czosnkiem, papryką, tymiankiem, cytryną oraz oliwą. Odłożyć na około 30 minut do zamarynowania. W międzyczasie zacząć przygotowywać chutney, kaszę i sałatę.
  2. Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy ułożyć pierwszą partię filetów (połowę, jeśli się wszystkie nie zmieszczą).Smażyć przez około 5 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i znów smażyć przez około5 minut na małym ogniu. Zdjąć z patelni, polać wytworzonym sosem i podawać z chutney z mango, kaszą jaglaną i sałatą.
Chutney z mango:
  1. Mango obrać i pokroić w kostkę, włożyć do garnka, podgrzać, dodać białe wino, cukier, miód.
  2.  Gotować pod przykryciem przez około 2-3 minuty, następnie otworzyć garnek i gotować jeszcze przez około 5-6 minut aż owoce będą miękkie i szkliste a sos się zredukuje  (zgęstnieje)
  3. . Odstawić z ognia, dodać cieniutko pokrojoną papryczkę chili i wymieszać.
Kasza jaglana:
  1. Zagotować wodę w garnku, posolić i dodać opłukaną kaszę. Poczekać, aż ponownie się zagotuje, zmniejszyć ogień i dopiero przykryć, gotować przez około 15 minut. 
  2. Otworzyć, wymieszać widelcem i wyłożyć na półmisek. 

















  


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK