Durszlak.pl

wtorek, 27 maja 2014

Placek drożdżowy z rabarbarem i truskawkami

Placek drożdżowy na upalne popołudnie
z kruszonką
rabarbarem
i truskawkami



Czas: Przygotowanie razem z czasem rośnięcia ok 1 godz 35 min jeśli jest gorąco; pieczenie 35 min.

Składniki:
  • Zaczyn:25 g drożdży świeżych, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki
  •  40 g masła
  • 1/2 kubka mleka (takiego 250 ml)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka ( ogrzane w temperaturze pokojowej)
  • 300 g mąki pszennej tj. ok 1 i 3/4 kubka ( ja dałam 50 g maki krupczatki i 250 g mąki zwykłej pszennej)
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 szczypty soli
  • 2 gałązki rabarbaru
  • 14 szt truskawek( plus 1łyżka cukru i i 1/2 łyżki masła do owoców)
  • Na kruszonkę: 1 łyżka cukru, 2-3 łyżek mąki pszennej, 1 łyżka masła zimnego twardego prosto z lodówki.

Przygotowanie: 
  1. Zrobić zaczyn.W dużej misce wymieszać drożdże z 3 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką maki i 1 łyżką cukru.Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 min.
  2. Przygotować owoce.Rabarbar umyć, obrać i pokroić w plasterki. Truskawki umyć, odkroić listki.Owoce włożyć do garnka wsypać 1 łyżkę cukru, 1/2 łyżki masła, zagotować ,przemieszać aż cukier i masło się rozpuszczą (nie dłużej niż 2 min). Odstawić na 5 min. a następnie odcedzić sok. Owoce muszą być suche bo ciasto przy owocach wyjdzie zakalcowate.
  3. Podgrzać 1/2 kubka mleka. Rozpuścić w mleku 40 g masła,1/3 szklanki cukru i cukier waniliowy.
  4. Do zaczynu dodać 2 jajka i rozmieszać. Dolać rozpuszczone  mleko z masłem i cukrem, 3 szczypty soli,rozmieszać trzepaczką lub mikserem. Dodawać po trochu mąkę i wyrabiać aż ciasto będzie się odklejać od miski i rąk. Ciasto musi być gęste tzn takie żeby się nie przelewało tylko było sztywne.(Jeśli wydaje ci się za rzadkie tzn. takie w którym owoce się utopią to dodawaj po łyżce mąki. Lepsze za gęste)."Nie bój się szukać nowych dróg śmiałości" *. Pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 45 min lub aż podwoi swoja objętość.
  5. Po tym czasie włączyć piekarnik na 190*C
  6. Ciasto wyłożyć na blachę 33 x 24 cm. Rozciągnąć palcami zwilżonymi w ciepłej wodzie. Zostawić do wyrośnięcia na ok 25 min.
  7. Kruszonka. Siekamy nożem składniki kruszonki, następnie rozcieramy palcami tak aby powstały małe kuleczki. (Jeśli się wszystko rozmazuje to dodaj trochę mąki.)
  8. Po tym czasie obsypać ciasto połową kruszonki, na to wysypujemy owoce a na nie resztę kruszonki.
* Cytat z książki "Kuchnia prababci" Margaret Yardley Potter.






Rabarbalove

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK