Placek drożdżowy na upalne popołudnie
z kruszonką
rabarbarem
i truskawkami
Czas: Przygotowanie razem z czasem rośnięcia ok 1 godz 35 min jeśli jest gorąco; pieczenie 35 min.
Składniki:
- Zaczyn:25 g drożdży świeżych, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki
- 40 g masła
- 1/2 kubka mleka (takiego 250 ml)
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka ( ogrzane w temperaturze pokojowej)
- 300 g mąki pszennej tj. ok 1 i 3/4 kubka ( ja dałam 50 g maki krupczatki i 250 g mąki zwykłej pszennej)
- 1 cukier waniliowy
- 3 szczypty soli
- 2 gałązki rabarbaru
- 14 szt truskawek( plus 1łyżka cukru i i 1/2 łyżki masła do owoców)
- Na kruszonkę: 1 łyżka cukru, 2-3 łyżek mąki pszennej, 1 łyżka masła zimnego twardego prosto z lodówki.
Przygotowanie:
- Zrobić zaczyn.W dużej misce wymieszać drożdże z 3 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką maki i 1 łyżką cukru.Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 min.
- Przygotować owoce.Rabarbar umyć, obrać i pokroić w plasterki. Truskawki umyć, odkroić listki.Owoce włożyć do garnka wsypać 1 łyżkę cukru, 1/2 łyżki masła, zagotować ,przemieszać aż cukier i masło się rozpuszczą (nie dłużej niż 2 min). Odstawić na 5 min. a następnie odcedzić sok. Owoce muszą być suche bo ciasto przy owocach wyjdzie zakalcowate.
- Podgrzać 1/2 kubka mleka. Rozpuścić w mleku 40 g masła,1/3 szklanki cukru i cukier waniliowy.
- Do zaczynu dodać 2 jajka i rozmieszać. Dolać rozpuszczone mleko z masłem i cukrem, 3 szczypty soli,rozmieszać trzepaczką lub mikserem. Dodawać po trochu mąkę i wyrabiać aż ciasto będzie się odklejać od miski i rąk. Ciasto musi być gęste tzn takie żeby się nie przelewało tylko było sztywne.(Jeśli wydaje ci się za rzadkie tzn. takie w którym owoce się utopią to dodawaj po łyżce mąki. Lepsze za gęste)."Nie bój się szukać nowych dróg śmiałości" *. Pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 45 min lub aż podwoi swoja objętość.
- Po tym czasie włączyć piekarnik na 190*C
- Ciasto wyłożyć na blachę 33 x 24 cm. Rozciągnąć palcami zwilżonymi w ciepłej wodzie. Zostawić do wyrośnięcia na ok 25 min.
- Kruszonka. Siekamy nożem składniki kruszonki, następnie rozcieramy palcami tak aby powstały małe kuleczki. (Jeśli się wszystko rozmazuje to dodaj trochę mąki.)
- Po tym czasie obsypać ciasto połową kruszonki, na to wysypujemy owoce a na nie resztę kruszonki.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK