Durszlak.pl

sobota, 24 maja 2014

Sałatka z rzodkiewki,kukurydzy,ogórka,fety i ...

Sałatka na lekką upalną kolację
z ogórków i szczypiorku
rzodkiewki i pomidora
kukurydzy
i sera typu greckiego




Czas: przygotowanie warzyw 10 min; krojenie 10 min

Składniki:
proporcje dla 2 osób
  •  6-8 rzodkiewek
  • 1 ogórek świeży
  • 4 szczypiorki z cebulką
  • 1 pomidor
  • 3/4 małej puszki kukurydzy ( 3-4 łyżek)
  • 50 g sera sałatkowego typu greckiego (typu feta)
  • sos: 3 łyżki oleju, 1 łyżka octu balsamicznego (można zastąpić 1-2 łyżek soku z cytryny),szczypta soli, 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu, szczypta chili w proszku.

Dodatki: wędzona makrela, chleb z masłem.

Przygotowanie:
  1.  Warzywa umyć i oczyścić. Ogórka obrać, z rzodkiewek odkroić listki i korzonki.Ogórka i rzodkiewkę zetrzeć na szatkownicy na cienkie plasterki.
  2. Pomidory, szczypiorek i cebulkę pokroić w plasterki.Kukurydzę odsączyć.
  3. Sos. Wymieszać wszystkie składniki sosu w oddzielnym naczyniu.
  4. Układać warstwami po kolei wszystkie warzywa: ogórek, rzodkiewka, pomidor, kukurydza, na końcu pokruszony ser( lub pokrojony w kostkę). Posypać szczypiorkiem i cebulką.
  5. Polać sosem. Jemy zaraz po przyrządzeniu. Nam do tej sałatki pasowała wędzona makrela i chleb z masłem.


    Brak komentarzy :

    Prześlij komentarz

    OK