Sałatka na lekką upalną kolację
z ogórków i szczypiorku
rzodkiewki i pomidora
kukurydzy
i sera typu greckiego
Czas: przygotowanie warzyw 10 min; krojenie 10 min
Składniki:
proporcje dla 2 osób
- 6-8 rzodkiewek
- 1 ogórek świeży
- 4 szczypiorki z cebulką
- 1 pomidor
- 3/4 małej puszki kukurydzy ( 3-4 łyżek)
- 50 g sera sałatkowego typu greckiego (typu feta)
- sos: 3 łyżki oleju, 1 łyżka octu balsamicznego (można zastąpić 1-2 łyżek soku z cytryny),szczypta soli, 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu, szczypta chili w proszku.
Dodatki: wędzona makrela, chleb z masłem.
Przygotowanie:
- Warzywa umyć i oczyścić. Ogórka obrać, z rzodkiewek odkroić listki i korzonki.Ogórka i rzodkiewkę zetrzeć na szatkownicy na cienkie plasterki.
- Pomidory, szczypiorek i cebulkę pokroić w plasterki.Kukurydzę odsączyć.
- Sos. Wymieszać wszystkie składniki sosu w oddzielnym naczyniu.
- Układać warstwami po kolei wszystkie warzywa: ogórek, rzodkiewka, pomidor, kukurydza, na końcu pokruszony ser( lub pokrojony w kostkę). Posypać szczypiorkiem i cebulką.
- Polać sosem. Jemy zaraz po przyrządzeniu. Nam do tej sałatki pasowała wędzona makrela i chleb z masłem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK