Focaccia potrawa kuchni włoskiej.
Rodzaj włoskiego pieczywa drożdżowego
z rozmarynem, oregano
i pomidorkami cherry.
Czas:przygotowanie razem z czasem wyrastania 2 godz.15 min; pieczenie 30 min.
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży (lub 8 g instant)
- 100 ml ciepłego mleka (prawie 1/2 szklanki)
- 1 łyżka cukru
- 600 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy
- 350 ml ciepłej wody
- 1 gałązka rozmarynu świeżego(ok 1łyżeczki suszonego)
- 1 gałązka świeżego oregano ( 1 łyżeczka suszonego)
- 8 pomidorków cherry przekrojonych na połowę
- do zrobienia kanapki:salami,ser almette lub kozi, pomidor, szczypiorek.
Przygotowanie:
- Przygotować miskę o średnicy ok 20 cm..Drożdże pokruszyć ,rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka. Dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, rozmieszać. Odstawić na 10 min.
- Do lekko spienionego rozczynu dodać 350 ml ciepłej wody i wymieszać. Następnie wsypać 600 g mąki, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 4 łyżki oliwy. Wyrobić ciasto mikserem 5 do10 min lub ręcznie ok 15 min. Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godz do 2 godz.( lub do czasu az ciasto podwoi objętość.
- Formę ok.37 cm x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować 1 łyżką oliwy. Wyłożyć wyrośniętym ciastem, zrobić palcem kilka wgłębień .Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.
- Piekarnik nagrzać do 200 *C
- Posmarować ciasto łyżką oliwy, posypać listkami rozmarynu i oregano , powciskać delikatnie połówki pomidorków skórką do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika .Piec 30 min.
- Focaccię pokroić na kwadraty ,przekroić każdy na pół tak jak bułkę.Robić kanapki z ulubionymi składnikami. Ja zrobiłam z serkiem almette, salami ,pomidorem i szczypiorkiem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK