Durszlak.pl

piątek, 8 stycznia 2016

Tarta makowa

Czyli co zrobić jeśli
 smakuje nam tylko mak.


Czas przygotowania:20 min, pieczenie 35 min.



 Składniki:
  • 1 puszka gotowej mieszanki maku
  • 3 białka z jajek
  • 1 żółtko
  • garść wiśni suszonych
  • 1 jabłko (obrane i starte na tarce
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 4 łyżki zimnego mleka
  • 2 szczypty soli


Przygotowanie:
  1. Ciasto: Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać podzielone na małe kawałki masło, zagnieść i wyrabiać dodając stopniowo mleko. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 min.
  2. Piekarnik rozgrzać do 200*C
  3. Przygotować masę makową. Wsypać masę z puszki do miski, wmieszać suszone wiśnie, dodać rum, 1 starte jabłko i 1 żółtko. Całość wymieszać. 
  4. Rozwałkować ciasto , wyłożyć nim formę do tarty. Ponakłuwać widelcem. wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 min. aby tylko podpiec spód. Wyjąć ciasto. Zwiększyć temp. w piekarniku do 220*C.
  5. Dopiero teraz białka jajek ubić na sztywną pianę. Masę makowa delikatnie połączyć z białkami. Wyłożyć na podpieczony spód i wstawić do piekarnika 220*C na 35 min.
  6. Po wyjęciu posypać wiórkami kokosowymi.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK