Czyli co zrobić jeśli
smakuje nam tylko mak.
- 1 puszka gotowej mieszanki maku
- 3 białka z jajek
- 1 żółtko
- garść wiśni suszonych
- 1 jabłko (obrane i starte na tarce
- 2 łyżki rumu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- na ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 4 łyżki zimnego mleka
- 2 szczypty soli
Przygotowanie:
- Ciasto: Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać podzielone na małe kawałki masło, zagnieść i wyrabiać dodając stopniowo mleko. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 min.
- Piekarnik rozgrzać do 200*C
- Przygotować masę makową. Wsypać masę z puszki do miski, wmieszać suszone wiśnie, dodać rum, 1 starte jabłko i 1 żółtko. Całość wymieszać.
- Rozwałkować ciasto , wyłożyć nim formę do tarty. Ponakłuwać widelcem. wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 min. aby tylko podpiec spód. Wyjąć ciasto. Zwiększyć temp. w piekarniku do 220*C.
- Dopiero teraz białka jajek ubić na sztywną pianę. Masę makowa delikatnie połączyć z białkami. Wyłożyć na podpieczony spód i wstawić do piekarnika 220*C na 35 min.
- Po wyjęciu posypać wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK