Durszlak.pl

poniedziałek, 19 maja 2014

Buraczki na ciepło.

Buraczki zasmażane 
z cebulką
i jabłkiem


Czas:1,5 godz ( razem z czasem gotowania buraczków)

Składniki:
  • 1/2 kg małych buraków
  • 1 duże jabłko ( najlepiej kwaśne np.ligol lub szara reneta)
  • 1/2 cebuli białej
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • sól do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • zielona natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
  1.  Buraki umyć i gotować w skórce ok 60 min. ( można to zrobić poprzedniego dnia).
  2. Buraki ostudzić przez zalanie zimną wodą,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
  4. Cebulę przyrumienić na 3 łyżkach oliwy. Mieszając dodać 1 łyżeczkę mąki i starte jabłko.Dodać 1/2 szklanki wrzątku, wsypać 1 łyżeczkę cukru i gotować aż jabłka zaczną się rozpadać.
  5. Następnie dodać starte buraczki , doprawić szczyptą soli i 2 łyżkami soku z cytryny.Udekorować listkami zielonej pietruszki.
  6. Buraczki na ciepło pasują jako dodatek do kotletów, gulaszu z wołowiny.


 
 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK