Buraczki zasmażane
z cebulką
i jabłkiem
Czas:1,5 godz ( razem z czasem gotowania buraczków)
Składniki:
- 1/2 kg małych buraków
- 1 duże jabłko ( najlepiej kwaśne np.ligol lub szara reneta)
- 1/2 cebuli białej
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki
- 1/2 szklanki wrzątku
- sól do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- zielona natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Buraki umyć i gotować w skórce ok 60 min. ( można to zrobić poprzedniego dnia).
- Buraki ostudzić przez zalanie zimną wodą,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
- Cebulę przyrumienić na 3 łyżkach oliwy. Mieszając dodać 1 łyżeczkę mąki i starte jabłko.Dodać 1/2 szklanki wrzątku, wsypać 1 łyżeczkę cukru i gotować aż jabłka zaczną się rozpadać.
- Następnie dodać starte buraczki , doprawić szczyptą soli i 2 łyżkami soku z cytryny.Udekorować listkami zielonej pietruszki.
- Buraczki na ciepło pasują jako dodatek do kotletów, gulaszu z wołowiny.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK