Naleśniki z truskawkami
serkiem waniliowym
i almette
Czas:przygotowanie 30 min, smażenie i układanie ok. 20 min.
Składniki:
- ok 12 truskawek
- ok 2 szklanek mleka
- 2 szklanki maki
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki rozpuszczonego masła ( można zastąpić oliwą)
- olej do smażenia
Dodatki:serek waniliowy np. Danio, 3 łyżki almette śmietankowego, brązowy cukier do posypania.
Przygotowanie:
- Do miski wlać 1 szklankę mleka, 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżki cukru. Wbić 2 jajka i zmiksować mikserem lub wymieszać rózgą, dodając roztopione i ostudzone 2 łyżki masła .Dolewać stopniowo pozostałe mleko, mieszając energicznie aby powstało ciasto bez grudek o konsystencji bardzo gęstej śmietany.( nie trzeba wykorzystywać całego mleka)
- Ciasto odstawić na 30 min. Po tym czasie wymieszać i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni (najłatwiej na teflonowej, na stalowej przeważnie pierwszy się nie udaje). Na patelni o średnicy 20 cm. zrobiłam 7 naleśników.
- Smażenie. Patelnię rozgrzać na dużym ogniu.Wlać 1 łyżeczkę oleju, rozprowadzić po patelni, zmniejszyć ogień do średniego, wlać ciasto małą chochlą na środek patelni i od razu rozprowadzić po całej powierzchni, przechylając patelnią we wszystkie strony. Smażyć z dwóch stron przewracając przy pomocy płaskiej drewnianej łopatki. Naleśniki odkładać na talerz.
- Każdy naleśnik posmarować 1łyżką serka almette, złożyć na pół i jeszcze raz na pół tak aby powstał kształt trójkąta. Układać na patelni posmarowanej masłem i podsmażyć tak aby się zarumienił.
- Następnie na każdy naleśnik nałożyć po 2 łyżeczki serka waniliowego i udekorować przekrojonymi truskawkami. Można posypać cukrem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK