Durszlak.pl

niedziela, 11 maja 2014

Naleśniki z truskawkami

Naleśniki z truskawkami
serkiem waniliowym 
i almette



Czas:przygotowanie 30 min, smażenie i układanie ok. 20 min.


Składniki:

  • ok 12 truskawek
  • ok 2 szklanek mleka
  • 2 szklanki maki
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła ( można zastąpić oliwą)
  • olej do smażenia

 Dodatki:serek waniliowy np. Danio, 3 łyżki almette śmietankowego, brązowy cukier do posypania.

Przygotowanie:
  1. Do miski wlać 1 szklankę mleka, 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżki cukru. Wbić 2 jajka i zmiksować mikserem lub wymieszać rózgą, dodając roztopione i ostudzone 2 łyżki masła .Dolewać stopniowo pozostałe mleko, mieszając energicznie aby powstało ciasto bez grudek o konsystencji bardzo gęstej śmietany.( nie trzeba wykorzystywać całego mleka)
  2. Ciasto odstawić na 30 min. Po tym czasie wymieszać i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni (najłatwiej na teflonowej, na stalowej przeważnie pierwszy się nie udaje). Na patelni o średnicy 20 cm. zrobiłam 7 naleśników.
  3. Smażenie. Patelnię rozgrzać na dużym ogniu.Wlać 1 łyżeczkę oleju, rozprowadzić po patelni, zmniejszyć ogień do średniego, wlać ciasto małą chochlą na środek patelni i od razu rozprowadzić po całej powierzchni, przechylając patelnią we wszystkie strony. Smażyć z dwóch stron przewracając przy pomocy płaskiej drewnianej łopatki. Naleśniki odkładać na talerz.
  4. Każdy naleśnik posmarować 1łyżką serka almette, złożyć na pół i jeszcze raz na pół tak aby powstał kształt trójkąta. Układać na patelni posmarowanej masłem i podsmażyć tak aby się zarumienił. 
  5. Następnie na każdy naleśnik nałożyć po 2 łyżeczki serka waniliowego i udekorować przekrojonymi truskawkami. Można posypać cukrem.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK