Durszlak.pl

sobota, 3 maja 2014

Krem jajeczny wielkanocny

Krem z jajek gotowanych na twardo
z jogurtem.
i chrzanem lub bez.



Czas: gotowanie jajek i studzenie 25 min; przygotowanie 10 min


Składniki:
  • 6 jajek ( po 2 na osobę)
  • jogurt naturalny np. Activia (ok. 200 g, mały)
  • 1,5 łyżki chrzanu ze słoika ( można pominąć)
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • dodatki: chleb z szynką i sałatą




Przygotowanie:
  1. Jajka ugotuj na twardo.Zagotuj wodę, włóż jajka i gotuj 10 min. Po tym czasie odlej wrzątek, zalej jajka zimną wodą, poczekaj aż wystygną.
  2. Obierz jajka ze skorupek. Oddziel żółtka od białek. Natnij białko i rozchyl tak aby wydobyć żółtko.Żółtka rozgnieć widelcem na miazgę, dodaj jogurt, chrzan, dodaj po 2 szczypty soli i pieprzu, 2 łyżki soku z cytryny.Wymieszaj.
  3. Białka pokrój w drobną kostkę. Dodaj do żółtek i wymieszaj.Dodaj posiekany szczypiorek, posmakuj i dopraw solą lub sokiem z cytryny.
  4. Najlepiej smakuje z chlebem z szynką gotowaną i sałatą.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK