Durszlak.pl

piątek, 25 kwietnia 2014

Barszcz z botwinki.

Barszcz wiosenny na piersi z kurczaka
 z botwinką czyli młodymi buraczkami


Czas: ok. 40 min.


Składniki:
  • 1 pęczek botwinki
  • włoszczyzna -1/4 paczki mrożonki "włoszczyzna"(lub marchew,seler pietruszka starte na grubej tarce)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 litry wody
    młode buraczki z listkami-botwinka
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawy:1 ziele angielskie,listek laurowy, 1/2 łyżeczki cukru,1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 2 łyżki soku z cytryny; 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany ok. 12%( lub jogurtu greckiego)
  • 4 gałązki koperku
Dodatki: jajko ugotowane na twardo
               gotowane ziemniaki z koperkiem


Przygotowanie:
  1.  Botwinkę dokładnie opłucz,buraczki delikatnie oskrob i odetnij cieniutkie korzonki. .Buraczki odetnij i drobniutko pokrój. Odkrój najgrubszą część czerwonych łodyżek i odrzuć a liście drobno posiekaj.
  2. Do garnka wlej 2 litry zimnej wody, dodaj pierś kurczaka,1 łyżeczkę soli, włoszczyznę , ziele angielskie, listek laurowy,1/4 łyżeczki papryki ostrej w proszku,1/2 łyżeczki cukru obrany ząbek czosnku, grube łodygi kopru ( listki pozostaw na koniec do posypania ). Wszystko zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj. Gotuj na małym ogniu 25 min. Po tym czasie dodaj posiekaną botwinkę i buraczki, 1/2 łyżeczki tymianku,1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego,2 łyżki listków koperku.Gotuj wszystko jeszcze ok 6 min.
  3. W międzyczasie gdy zupa się gotuje obierz ziemniaki i ugotuj.
  4. Mąkę i śmietanę wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody, dodawaj po łyżce ciepłej zupy i rozmieszaj mąkę, wlej do zupy i zagotuj.Posmakuj dopraw 2 łyżkami soku z cytryny( jeśli używasz jogurtu zamiast śmietany to dodaj go oddzielnie na końcu po mące i już nie gotuj) .
  5. Posmakuj i ewentualnie dopraw sokiem z cytryny ,solą lub pieprzem czarnym.












Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK