Durszlak.pl

środa, 19 marca 2014

Risotto cytrynowe

Risotto cytrynowe 
z łososiem i marchewką.

Łososia można zastąpić kurczakiem.

 

Czas: 30 min. 

Składniki: (dla 3 osób na 1 obiad)
  • 1 szklanka ryżu 
  • do wyboru: 200 g fileta z łososia  lub 1 pierś z kurczaka cała
  • 1 łyżka mąki do panierowania mięsa
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 mała cebula 
  • 1 marchewka (można użyć mrożonki "marchew w kostce" lub marchewka z groszkiem")
  • 4 szklanki rosołu (w sytuacji podbramkowej kostka rosołowa)
  • olej lub masło do smażenia
  • 30 g startego sera parmezan ( lub inny ser żółty)
  • 1/2 szklanki białego wina ( jak nie ma to trudno, rób bez) 
  • 1/2 łyżeczki soli do mięsa ( uwaga rosół jest słony )
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • sok z 1/3 cytryny
  • 1/2 łyżeczki papryki chili lub ostrej w proszku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
 
 Przygotowanie:
  1. Przygotuj rosół wg przepisu na rosół (przepis na rosół) lub rozpuść kostkę rosołową w gorącej wodzie. Bulion musi być gorący.
    łosoś obtoczony w przyprawach
    rosół
  2. Przygotowanie łososia lub kurczaka.Piersi kurczaka lub łososia pokrój w kostkę, oprósz solą,posyp pieprzem, chili i obtocz w łyżce mąki.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Marchew obierz, umyj i pokrój w plasterki.
  4. Przygotowanie risotta. W głębokim garnku rozgrzej 2 łyżki oleju lub masła, dodaj cebulę i zeszklij ją przez ok 5 min.Po tym czasie dodaj ryż i smaż go przez 1 min.Następnie dodaj 1 łyżeczkę estragonu, 1/4 łyżeczki kurkumy, wlej wino i odparuj gotując ok 2 min.Dodaj marchew i koncentrat pomidorowy( mrożoną trochę rozmroź bo nie zdąży się ugotować) . Wlewaj po 1/2 szklance rosołu co chwilę mieszając aż rosół się skończy, gotowanie ryżu ma  trwać ok 20 min. (ja marchew ugotowałam w rosole i dodawałam ją po trochu razem z nim)
    podsmażona cebula,ryż,przyprawy,wino
    ryż po dodaniu rosołu z marchwią

  5. W czasie gdy ryż się gotuje usmaż kostki kurczaka lub łososia (jeśli masz tylko jeden palnik to usmaż mięso przed gotowaniem ryżu i odstaw ). Rozgrzej 2 łyżki oliwy i smaż przyprawione kostki mięsa mieszając ok 8 do 10 min.Sprawdź czy nie są surowe i odstaw.
  6. Do ugotowanego ryżu dodać sok z 1/3 cytryny, 1 łyżeczkę masła i starty ser, wymieszać. Przykryć na 2 min.posmakować i ewentualnie doprawić solą i cytryną.
  7. Kurczaka podgrzać jeśli ostygł. Układać na talerzu ryż a na nim ułożyć usmażonego kurczaka lub łososia.Można mięso włożyć do gorącego ryżu ryżu wymieszać i odgrzać na drugi dzień ale trzeba uważać bo łatwo przypalić. 






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK