Risotto cytrynowe
z łososiem i marchewką.
z łososiem i marchewką.
Łososia można zastąpić kurczakiem.
Czas: 30 min.
Składniki: (dla 3 osób na 1 obiad)
- 1 szklanka ryżu
- do wyboru: 200 g fileta z łososia lub 1 pierś z kurczaka cała
- 1 łyżka mąki do panierowania mięsa
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1 mała cebula
- 1 marchewka (można użyć mrożonki "marchew w kostce" lub marchewka z groszkiem")
- 4 szklanki rosołu (w sytuacji podbramkowej kostka rosołowa)
- olej lub masło do smażenia
- 30 g startego sera parmezan ( lub inny ser żółty)
- 1/2 szklanki białego wina ( jak nie ma to trudno, rób bez)
- 1/2 łyżeczki soli do mięsa ( uwaga rosół jest słony )
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- sok z 1/3 cytryny
- 1/2 łyżeczki papryki chili lub ostrej w proszku
- 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- Przygotuj rosół wg przepisu na rosół (przepis na rosół) lub rozpuść kostkę rosołową w gorącej wodzie. Bulion musi być gorący.
łosoś obtoczony w przyprawach rosół - Przygotowanie łososia lub kurczaka.Piersi kurczaka lub łososia pokrój w kostkę, oprósz solą,posyp pieprzem, chili i obtocz w łyżce mąki.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Marchew obierz, umyj i pokrój w plasterki.
- Przygotowanie risotta. W głębokim garnku rozgrzej 2 łyżki oleju lub masła, dodaj cebulę i zeszklij ją przez ok 5 min.Po tym czasie dodaj ryż i smaż go przez 1 min.Następnie dodaj 1 łyżeczkę estragonu, 1/4 łyżeczki kurkumy, wlej wino i odparuj gotując ok 2 min.Dodaj marchew i koncentrat pomidorowy( mrożoną trochę rozmroź bo nie zdąży się ugotować) . Wlewaj po 1/2 szklance rosołu co chwilę mieszając aż rosół się skończy, gotowanie ryżu ma trwać ok 20 min. (ja marchew ugotowałam w rosole i dodawałam ją po trochu razem z nim)
podsmażona cebula,ryż,przyprawy,wino ryż po dodaniu rosołu z marchwią - W czasie gdy ryż się gotuje usmaż kostki kurczaka lub łososia (jeśli masz tylko jeden palnik to usmaż mięso przed gotowaniem ryżu i odstaw ). Rozgrzej 2 łyżki oliwy i smaż przyprawione kostki mięsa mieszając ok 8 do 10 min.Sprawdź czy nie są surowe i odstaw.
- Do ugotowanego ryżu dodać sok z 1/3 cytryny, 1 łyżeczkę masła i starty ser, wymieszać. Przykryć na 2 min.posmakować i ewentualnie doprawić solą i cytryną.
- Kurczaka podgrzać jeśli ostygł. Układać na talerzu ryż a na nim ułożyć usmażonego kurczaka lub łososia.Można mięso włożyć do gorącego ryżu ryżu wymieszać i odgrzać na drugi dzień ale trzeba uważać bo łatwo przypalić.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK