Dziś kuchnia hiszpańska
Empanada de atún
czyli ciasto z farszem z tuńczyka
Proporcje dla 4 osób.
Czas: przygotowanie: 1 godz. 20 min; pieczenie 20 min.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki białej
- 1 łyżka pokruszonych świeżych drożdży
- 100 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 do 3 łyżek oliwy
- 1 jajko do posmarowania ciasta
zdj nr. 1 ciasto, które rosło już 15 min |
Składniki na farsz:
- 3 puszki tuńczyka w oleju
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 małej papryki czerwonej (w sezonie)
- 6- 8 łyżek pokrojonych pomidorów z puszki ( 4 łyżki koncentratu pomidorowego)
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
zdj. nr. 2 farsz |
Przygotowanie:
- Film z instrukcją hiszpańską jest tutaj
- Przygotowanie ciasta. Do miski pokruszyć drożdże, wlać letnią wodę i rozpuścić drożdże mieszając np trzepaczką. Dodać 1/2 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę papryki słodkiej w proszku i rozpuść. Wsyp mąkę, zagnieć. Dodaj 3 łyżki oliwy i zagniataj ok. 5 min. aż składniki się dobrze połączą. Podziel ciasto na 2 kulki, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godz. lub do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.Ciasto jest gęste.Zdj nr. 1.
- Przygotowanie farszu: cebulę pokrój w małe półplasterki, ząbki czosnku drobno posiekaj, paprykę czerwoną pokrój w cienkie paski.Podsmaż cebulę przez ok 3 min tak aby się zeszkliła, dodaj czosnek i podsmażaj przez 1/2 min, następnie dodaj paprykę czerwoną i paprykę ostrą w proszku wymieszaj i od razu dodaj tuńczyka. Teraz dolej pomidory(lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego) Zdj nr 2. Posmakuj i dopraw pieprzem czarnym.
- Włącz piekarnik na 190 *C.
- Kulki ciasta rozwałkuj na dwa prostokąty o grubości 3 mm.Najpierw uformuj mały prostokąt a potem go rozwałkuj.
Na jeden nałóż farsz zdj. nr 2. Przykryj drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta i połącz brzegi skręcając i zawijając . Posmaruj rozbełtanym jajkiem.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 min.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK