Durszlak.pl

sobota, 8 marca 2014

Empanada z tuńczykiem

Dziś kuchnia hiszpańska
Empanada de atún
czyli ciasto z farszem z tuńczyka




Proporcje dla 4 osób.
Czas: przygotowanie: 1 godz. 20 min; pieczenie 20 min.

Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki białej
  • 1 łyżka pokruszonych świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 do 3 łyżek oliwy
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

zdj nr. 1 ciasto, które rosło już 15 min

Składniki na farsz:
  • 3 puszki tuńczyka w oleju
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  •  1/2 małej papryki czerwonej (w sezonie)
  • 6- 8 łyżek pokrojonych pomidorów z puszki ( 4 łyżki koncentratu pomidorowego)
  • 1/2 łyżeczki  ostrej papryki w proszku
  • sól
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
 Dodatki: sałata z fetą , sosem balsamicznym i oliwą.
zdj. nr. 2 farsz

Przygotowanie:
  1. Film z instrukcją hiszpańską jest tutaj
  2. Przygotowanie ciasta. Do miski pokruszyć drożdże, wlać letnią wodę i rozpuścić drożdże mieszając np trzepaczką. Dodać 1/2 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę papryki słodkiej w proszku i rozpuść. Wsyp mąkę, zagnieć. Dodaj 3 łyżki oliwy i zagniataj ok. 5 min. aż składniki się dobrze połączą. Podziel ciasto na 2 kulki, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godz. lub do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.Ciasto jest gęste.Zdj nr. 1.
  3. Przygotowanie farszu: cebulę pokrój w małe półplasterki, ząbki czosnku drobno posiekaj, paprykę czerwoną pokrój w cienkie paski.Podsmaż cebulę przez ok 3 min tak aby się zeszkliła, dodaj czosnek i podsmażaj przez 1/2 min, następnie dodaj  paprykę czerwoną i paprykę ostrą w proszku wymieszaj i od razu dodaj tuńczyka. Teraz dolej  pomidory(lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego) Zdj nr 2. Posmakuj i dopraw pieprzem czarnym.
  4. Włącz piekarnik na 190 *C.
  5. Kulki ciasta rozwałkuj na dwa prostokąty o grubości 3 mm.Najpierw uformuj mały prostokąt a potem go rozwałkuj.

    Na jeden nałóż farsz zdj. nr 2. Przykryj drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta i połącz brzegi skręcając i zawijając .  Posmaruj rozbełtanym jajkiem.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 min.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK