Durszlak.pl

wtorek, 4 marca 2014

Gołąbki

Tradycyjne gołąbki to mielone mięso z ryżem
 zawinięte w liść kapusty
w sosie pomidorowym.



Czas: Przygotowanie 1 godzina; gotowanie 1 godzina

Składniki: 
  • 1 kapusta biała zwykła lub włoska (ja dałam włoską)
  • 40 dkg mięsa mielonego (na zdjęciach jest zmielona pierś z indyka ale można kupić gotowe mielone z indyka lub wieprzowe) 
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka ryżu (lub 1 torebka)
  • 500 g przecieru pomidorowego (można zastąpić koncentratem pomidorowym słoiczek 200g)
  • 1 l rosołu (może być z kostki rosołowej)
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 szczypty chili

Przygotowanie:
  1. Przygotowanie kapusty do gołąbków. Zagotuj wodę osoloną 1 łyżeczką soli w dużym garnku (musi się zmieścić cała kapusta). Wytnij głąb ze środka kapusty tak jak na zdjęciu.Jeśli to możliwe rozdziel liście i wrzuć do wrzątku na 5 min. Jeśli liście zbyt ciasno przylegają do
    kapusty to trzeba całą kapustę włożyć do wrzątku wyciętą stroną do dołu i gotować ok 12 min. Wyjąć z wrzątku, ostudzić, rozdzielić liście i odciąć zgrubienia z każdego liścia. Ja zrobiłam 7 gołąbków ale liście były bardzo duże.
  2. Przygotowanie farszu. Ugoruj ryż wg przepisu na opakowaniu, jeśli używasz tego w torebkach lub gotuj szklankę ryżu w 2 szklankach osolonej 1/2 łyżeczki soli wody przez 15 min.
    Mięso mielone wymieszaj z 1 jajkiem surowym,cebulą pokrojona w drobną kostkę (cebulę można podsmażyć na patelni będzie smaczniejsza),rozgniecionym czosnkiem,1 łyżeczką soli, pieprzem czarnym,oregano,chili,papryką słodką,posiekana natka pietruszki. Dodaj ugotowany i ostudzony ryż i wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Zawijanie gołąbków. Nakładać czubatą dużą łyżkę farszu na liść kapusty i zawijać jak krokiety. Najpierw założyć liść kapusty na mięso z jednej strony, a boki złożyć do środka i zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia.



  4. Układać w garnku jak najciaśniej.
  5. Przygotować sos pomidorowy. Rosół wymieszać z przecierem pomidorowym lub koncentratem pomidorowym i 1 łyżką sosu sojowego.Jeśli używasz rosół w kostkach to pomiń sos sojowy bo będzie za słone. Zalej sosem gołąbki
    Zagotuj, zmniejsz ogień dopiero teraz przykryj pokrywką i gotuj 1 godzinę.
  6. Można podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK