Tradycyjne gołąbki to mielone mięso z ryżem
zawinięte w liść kapusty
w sosie pomidorowym.
w sosie pomidorowym.
Czas: Przygotowanie 1 godzina; gotowanie 1 godzina
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
- 1 kapusta biała zwykła lub włoska (ja dałam włoską)
- 40 dkg mięsa mielonego (na zdjęciach jest zmielona pierś z indyka ale można kupić gotowe mielone z indyka lub wieprzowe)
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka ryżu (lub 1 torebka)
- 500 g przecieru pomidorowego (można zastąpić koncentratem pomidorowym słoiczek 200g)
- 1 l rosołu (może być z kostki rosołowej)
- natka pietruszki
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 szczypty chili
Przygotowanie:
- Przygotowanie kapusty do gołąbków. Zagotuj wodę osoloną 1 łyżeczką soli w dużym garnku (musi się zmieścić cała kapusta). Wytnij głąb ze środka kapusty tak jak na zdjęciu.Jeśli to możliwe rozdziel liście i wrzuć do wrzątku na 5 min. Jeśli liście zbyt ciasno przylegają do kapusty to trzeba całą kapustę włożyć do wrzątku wyciętą stroną do dołu i gotować ok 12 min. Wyjąć z wrzątku, ostudzić, rozdzielić liście i odciąć zgrubienia z każdego liścia. Ja zrobiłam 7 gołąbków ale liście były bardzo duże.
- Przygotowanie farszu. Ugoruj ryż wg przepisu na opakowaniu, jeśli używasz tego w torebkach lub gotuj szklankę ryżu w 2 szklankach osolonej 1/2 łyżeczki soli wody przez 15 min. Mięso mielone wymieszaj z 1 jajkiem surowym,cebulą pokrojona w drobną kostkę (cebulę można podsmażyć na patelni będzie smaczniejsza),rozgniecionym czosnkiem,1 łyżeczką soli, pieprzem czarnym,oregano,chili,papryką słodką,posiekana natka pietruszki. Dodaj ugotowany i ostudzony ryż i wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
- Zawijanie gołąbków. Nakładać czubatą dużą łyżkę farszu na liść kapusty i zawijać jak krokiety. Najpierw założyć liść kapusty na mięso z jednej strony, a boki złożyć do środka i zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia.
- Układać w garnku jak najciaśniej.
- Przygotować sos pomidorowy. Rosół wymieszać z przecierem pomidorowym lub koncentratem pomidorowym i 1 łyżką sosu sojowego.Jeśli używasz rosół w kostkach to pomiń sos sojowy bo będzie za słone. Zalej sosem gołąbki Zagotuj, zmniejsz ogień dopiero teraz przykryj pokrywką i gotuj 1 godzinę.
- Można podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK