Małe kawałki smażonej piersi kurczaka ze szpinakiem w sosie serowym
z makaronem farfalle (makaron w kształcie kokardek).
Jest to przepis podobny do tagliatelle ze szpinakiem z 10 marca
z dodatkowym składnikiem w postaci kurczaka.
Czas: 45 min.
Składniki:
dla 3 osób lub 2 bardzo głodnych
- 1 podwójna pierś kurczaka bez skóry
- 150 g szpinaku świeżego
- 200 g makaronu farfalle (czyli kokardki lub inny grubszy)
- 3 łyżki serka śmietankowego typu almette lub innego podobnego (może być też smakowy np. ze szczypiorkiem)
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej do kurczaka (lub 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka)
- 1 łyżka mąki
- oliwa
- sól
- pieprz czarny mielony
- 1/3 łyżeczki papryki chili lub innej ostrej
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami czyli 1 łyżeczką gotowej przyprawy do kurczaka (lub 1/2 łyżeczki soli,1/2 łyżeczki pieprzu czarnego i 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku). Oprószyć 1 łyżką mąki (niekoniecznie). Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i podsmażyć kurczaka mieszając przez 2 min, następnie dodaj 3 łyżki wody, zmniejsz ogień, przykryj i duś przez 5 min. Potem przełóż na talerz.
- Przygotuj szpinak.Umyj liście, połóż na rozgrzaną patelnię bez oliwy ,poczekaj aż zwiędnie ok 2 min, odcedź i pokrój.
- Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
- Jeśli na patelni są spalone kawałki to ją umyj. Jeśli nie to daj 1 łyżkę oliwy podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę przez ok 3 min. Po tym czasie dodaj czosnek pokrojony w plasterki, 1/3 łyżeczki papryki chili, przemieszaj i dodaj pokrojony szpinak.Gotuj jeszcze przez 0,5 min.Zgaś ogień, dodaj 3 łyżki serka twarogowego typu almette, rozmieszaj aż się rozpuści.Dopraw pieprzem czarnym.Dodaj kawałki kurczaka i podgrzej krótko jeśli zbyt mocno ostygł.
To jest przepis na tagliatelle ze szpinakiem na które położyłam kawałki kurczaka. |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK