Durszlak.pl

środa, 26 marca 2014

Makaron w kremowym sosie z łososia wędzonego.

Makaron farfalle lub razowy z podsmażoną cukinią, czerwoną papryką
i sosem pomidorowo-śmietanowym z wędzonym łososiem
wg. przepisu z książki "Pascal contra Okrasa"




Czas:40 min.

Składniki:
dla 4 osób
łosoś
  • 200 g łososia wędzonego pokrojonego małe kawałki
  • 300 g makaronu farfalle (w kształcie kokardek) lub takiego jaki lubisz np. grube rurki lub świderki 
  • 200 g śmietanki 18%
  • 10 szt kaparów (jak masz)
  • 1/2 świeżej ostrej papryczki (lub 1/2 łyżeczki ostrej w proszku)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 cukinia
  • 150 g pomidorów pelati z puszki pokrojonych
  • 1/2 czerwonej papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 gałązki koperku
  • oliwa do smażenia 

wersja z makaronem razowym

Przygotowanie:
podsmażona cukinia
  1. 1/2 papryki czerwonej słodkiej pokrój w drobną kostkę, cukinię umyj i pokrój w plasterki o grubości ok. 3 mm. Czosnek i ostrą papryczkę pokrój w cienkie plasterki.
  2. Przygotowanie papryki i cukinii. Na patelni lekko rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż paprykę słodką przez ok 4 min. Przełóż na talerz. Na tą samą patelnię wlej 2 łyżki oleju i smaż plasterki cukinii i ostrej papryczki na średnim ogniu przez ok. 10 min ( jeśli ostrą paprykę masz tylko w proszku to dodaj ją pod koniec smażenia razem ze słodką) . Cukinię posól 1/4 łyżeczki soli i  1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Pod koniec smażenia dodaj  1 ząbek czosnku w plasterkach i  1/2 łyżeczki słodkiej papryki. Odkładamy cukinie na talerz, przykrywamy aby nie ostygła.
  3. Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
  4. Przygotowanie sosu.Koperek posiekaj drobno. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Smaż cebulę, mieszając przez ok 4 min. dodaj 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki i smaż wszystko jeszcze przez 1/2 min. Po tym czasie wlej pokrojone pomidory z puszki razem z sokiem.( Na razie nie dodawaj soli bo łosoś wędzony jest słony). Mieszaj i smaż przez ok 5 min. Odstaw z ognia dodaj śmietanę. Aby śmietana się dobrze rozmieszała trzeba ja zahartować tzn. dodać 1 łyżkę ciepłego sosu pomidorowego do śmietany i rozmieszać, dodać drugą łyżkę i znowu rozmieszać, wlać do pomidorów. Dodaj do sosu kapary, pokrojonego łososia, podsmażoną wcześniej paprykę, pokrojony koperek. Wymieszaj i posmakuj i ewentualnie dodaj soli.
    sos
  5. Makaron dodaj do sosu i wymieszaj. Układaj na talerzu makaron z sosem a na nim cukinię.









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK