Durszlak.pl

sobota, 15 marca 2014

Pizza z tuńczykiem na cieście do epmanady

Pizza ma bardzo kruche i cienkie ciasto co widać na zdjęciu.
Przepis na ciasto jest podobny do tego, który jest w przepisie na empanadę z tuńczykiem. 



Czas: Przygotowanie z czasem wyrastania ok 1 godz 20 min; pieczenie 20 min

Składniki na ciasto:
zdj. nr 1
  • 250 g mąki białej
  • 1 łyżka pokruszonych świeżych drożdży
  • ok 120 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 do 3 łyżek oliwy

Składniki na farsz:
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1/2 cebuli białej
  • 2 ząbki czosnku
  •  1/2 małej papryki czerwonej (w sezonie)
  • 6- 8 łyżek pokrojonych pomidorów z puszki ( 4 łyżki koncentratu pomidorowego)
  • 1/2 łyżeczki  ostrej papryki w proszku
  • sól
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 4 łyżki startego żółtego sera (ja dałam twardą mozzarellę)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich ( lub oregano0
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki ( niekoniecznie)

Przygotowanie:
  1. Przygotowanie ciasta. Do miski pokruszyć drożdże, wlać letnią wodę i rozpuścić drożdże mieszając np trzepaczką. Dodać 1/2 łyżeczkę soli i rozpuść. Wsyp mąkę, zagnieć. Dodaj 3 łyżki oliwy i zagniataj ok. 5 min. aż składniki się dobrze połączą. uformuj kulkę i przykryj czystą ściereczką , odstaw do wyrośnięcia na 1 godz. lub do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto jest gęste.Zdj nr. 1.
  2. Przygotowanie farszu: cebulę pokrój w małe półplasterki, ząbki czosnku drobno posiekaj, paprykę czerwoną pokrój w cienkie paski.Podsmaż cebulę przez ok 3 min tak aby się zeszkliła, dodaj czosnek i podsmażaj przez 1/2 min, następnie dodaj  paprykę czerwoną i paprykę ostrą w proszku wymieszaj i od razu dodaj tuńczyka. Teraz dolej  pomidory(lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego)  Posmakuj i dopraw pieprzem czarnym.
  3. Włącz piekarnik na 190 *C.
  4.  Rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm, poczekaj 15 min aż trochę urośnie i rozłóż farsz.Posyp ziołami prowansalskimi ( lub oregano), kukurydzą jak masz i żółtym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK