Pizza ma bardzo kruche i cienkie ciasto co widać na zdjęciu.
Przepis na ciasto jest podobny do tego, który jest w przepisie na empanadę z tuńczykiem.
Czas: Przygotowanie z czasem wyrastania ok 1 godz 20 min; pieczenie 20 min
Składniki na farsz:
Przygotowanie:
Składniki na ciasto:
zdj. nr 1 |
- 250 g mąki białej
- 1 łyżka pokruszonych świeżych drożdży
- ok 120 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 do 3 łyżek oliwy
Składniki na farsz:
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1/2 cebuli białej
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 małej papryki czerwonej (w sezonie)
- 6- 8 łyżek pokrojonych pomidorów z puszki ( 4 łyżki koncentratu pomidorowego)
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 4 łyżki startego żółtego sera (ja dałam twardą mozzarellę)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich ( lub oregano0
- 2 łyżki kukurydzy z puszki ( niekoniecznie)
Przygotowanie:
- Przygotowanie ciasta. Do miski pokruszyć drożdże, wlać letnią wodę i rozpuścić drożdże mieszając np trzepaczką. Dodać 1/2 łyżeczkę soli i rozpuść. Wsyp mąkę, zagnieć. Dodaj 3 łyżki oliwy i zagniataj ok. 5 min. aż składniki się dobrze połączą. uformuj kulkę i przykryj czystą ściereczką , odstaw do wyrośnięcia na 1 godz. lub do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto jest gęste.Zdj nr. 1.
- Przygotowanie farszu: cebulę pokrój w małe półplasterki, ząbki czosnku drobno posiekaj, paprykę czerwoną pokrój w cienkie paski.Podsmaż cebulę przez ok 3 min tak aby się zeszkliła, dodaj czosnek i podsmażaj przez 1/2 min, następnie dodaj paprykę czerwoną i paprykę ostrą w proszku wymieszaj i od razu dodaj tuńczyka. Teraz dolej pomidory(lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego) Posmakuj i dopraw pieprzem czarnym.
- Włącz piekarnik na 190 *C.
- Rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm, poczekaj 15 min aż trochę urośnie i rozłóż farsz.Posyp ziołami prowansalskimi ( lub oregano), kukurydzą jak masz i żółtym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK