Makaron w kształcie długich płaskich wstążek o grubości ok 2 mm
ze szpinakiem w sosie z serka twarogowego typu almette.
Czas:30 min.
Składniki:
proporcje dla 3 osób
- 200 makaronu tagliatelle (ja użyłam razowego)
- 150 g szpinaku świeżego (jeśli używasz mrożonego to go rozmroź i odciśnij zieloną wodę)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
- 1/2 ostrej papryczki chili ( lub 1/3 łyżeczki chili w proszku lub ostrej papryki)
- 4 łyżki serka twarogowego śmietankowego np.almette lub turek świeży smak np.taki
- 4 suszone pomidory w zalewie z oliwy lub bez (niekoniecznie jeśli nie masz)
- sól
- czarny pieprz mielony
Przygotowanie:
- Przygotowanie szpinaku.Szpinak opłucz połóż na lekko rozgrzaną patelnię i mieszając gotuj aż zwiędnie ok 2 min. Odsącz na sitku, odciśnij i grubo posiekaj.
- W czasie jak szpinak stygnie , zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.Gdy makaron się ugotuje odlej wodę niedokładnie pozostawiając w makaronie ok 2-3 łyżek wody.Makaron pozostaw w garnku w którym się gotował.
- Sos serowy ze szpinakiem.Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek w plasterki, ostrą papryczkę w cienkie plasterki,suszone pomidory w paseczki.
Podsmaż cebulę, plasterki papryczki i paski suszonych pomidorów przez ok 5 min.Dodaj czosnek przesmaż 0.5 min Jeśli używasz papryki w proszku. to dajesz na końcu po czosnku bo się szybko przypala.Teraz dodaj pokrojony szpinak przemieszaj przez 0,5 min. Wyłącz ogień pod patelnią. Dodaj serek twarogowy i mieszaj aż się rozpuści. Jeśli sos jest za gęsty to dodaj 3 łyżki wody z gotowania makaronu.Posmakuj i dopraw mielonym czarnym pieprzem. - Do makaronu dodaj 1 łyżkę oliwy (lub pesto), wymieszaj nałóż na talerz, na makaron połóż szpinak z sosem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK