Kurczak duszony w brązowym sosie.
Czas: przygotowanie i doprawienie 10 min.; duszenie 45 min.
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- cebula
- sól, pieprz czarny, 1 łyżeczka majeranku lub estragon,1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku ( albo przyprawa do kurczaka złocista Kamisa)
- olej do smażenia
- 1/2 szklanki wody
- 1 czubata łyżeczka mąki
Przygotowanie:
- Cebule obrać i pokroić w kostkę.
- Kawałki kurczaka umyć ,posolić, oprószyć pieprzem i obsypać przyprawami(można zostawić w lodówce na 3 godz.)
- Pokrojoną cebulę razem z oliwa wrzucić na patelnię i smażyć mieszając na złoty kolor ok 5 min.na średnim ogniu ( indukcja na 5 lub 6). Zwiększyć ogień , dodać kawałki kurczaka i obsmażyć z obu stron na jasno brązowy kolor ( ok 4 min z każdej strony). Dolać 1/2 szklanki wody.Zmniejszyć ogień , przykryć i dusić ok.30 min
- Rozrobić mąkę w 2 łyżkach zimnej wody ,dodawać po 1 łyżeczce gorącego sosu z kurczaka i intensywnie mieszać (tak dodać 4 łyżeczki) , w ten sposób rozrobioną mąkę dodać do kurczaka rozmieszać i zagotować.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK