Durszlak.pl

niedziela, 8 grudnia 2013

Tosty francuskie waniliowe.

Tosty francuskie z mandarynką.
To deser i sposób na wczorajszą drożdżówkę, bułkę lub biały chlebek.



Czas:Przygotowanie 10 min. , smażenie 10 min.

Składniki:
  • kilka plastrów drożdżówki grubości 1 cm , pokrojonej bułki lub kromki pieczywa bez twardej skórki (najlepiej mniejszych)
  •  3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub zwykłego
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 3 mandarynki
  • masło lub olej do smażenia
  • cukier puder do posypania gotowych tostów

Przygotowanie:
  1. Do głębokiego talerza  wbić jajka, dodać mleko,sok z pomarańczy, cukier waniliowy.Roztrzepać wszystko na jednolitą masę.Włożyć do niej pieczywo lub drożdżówki (tyle ile zmieści się na patelni)
  2. Podgrzać patelnię rozpuścić tłuszcz , ułożyć kromki. Na wierzch każdej kromki wylać po 2 łyżki masy jajecznej aby zatopiła się w pieczywie. Smażyć na średnim lub nieco większym ogniu przez około 2 min. na złoty kolor , przewrócić i smażyć znów 2 min. ( uważaj jeśli smażysz na maśle bo szybko się pali).
  3. Gotowe grzanki posypać cukrem. Obrać mandarynkę i położyć obok. Jeśli smażyłeś na maśle to trzeba patelnię umyć i dopiero smażyć następną partię.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK