Tosty francuskie z mandarynką.
To deser i sposób na wczorajszą drożdżówkę, bułkę lub biały chlebek.
Czas:Przygotowanie 10 min. , smażenie 10 min.
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
- kilka plastrów drożdżówki grubości 1 cm , pokrojonej bułki lub kromki pieczywa bez twardej skórki (najlepiej mniejszych)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego lub zwykłego
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 3 mandarynki
- masło lub olej do smażenia
- cukier puder do posypania gotowych tostów
Przygotowanie:
- Do głębokiego talerza wbić jajka, dodać mleko,sok z pomarańczy, cukier waniliowy.Roztrzepać wszystko na jednolitą masę.Włożyć do niej pieczywo lub drożdżówki (tyle ile zmieści się na patelni)
- Podgrzać patelnię rozpuścić tłuszcz , ułożyć kromki. Na wierzch każdej kromki wylać po 2 łyżki masy jajecznej aby zatopiła się w pieczywie. Smażyć na średnim lub nieco większym ogniu przez około 2 min. na złoty kolor , przewrócić i smażyć znów 2 min. ( uważaj jeśli smażysz na maśle bo szybko się pali).
- Gotowe grzanki posypać cukrem. Obrać mandarynkę i położyć obok. Jeśli smażyłeś na maśle to trzeba patelnię umyć i dopiero smażyć następną partię.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK