Durszlak.pl

wtorek, 17 grudnia 2013

Zupa pomidorowa.

Zupa pomidorowa rybna.
lub ze skrzydełkami kurczaka (lub jego innymi częściami)



Czas: przygotowanie 15 min. ; gotowanie: 20 min. z rybą (40 min. z kurczakiem)

Składniki:
  •  400 g filetów ryby bez ości np.dorsza (lub do wyboru 6 skrzydełek.4 udka, 1 podwójna pierś z kurczaka)
  • 1 średnia cebulka pokrojona w drobną kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • ok 3 łyżek oliwy do smażenia
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g)( można zastąpić koncentratem pomidorowym)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii ( lub ziół prowansalskich)
  • 300 ml bulionu warzywnego lub rybnego ( lub 300 ml wody + mrożonka warzywna "włoszczyzna" ) (w sytuacji podbramkowej rosół w kostce).
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek drobnego makaronu
  • sól, pieprz)
  • Opcjonalnie śmietana 12%

Przygotowanie:
  1. Filety z dorsza umyć wyjąć pesetą ości,pokroić w kostkę, oprószyć solą  ( części kurczaka umyć oprószyć solą)
  2. Na dużej patelni lub głębokim garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać posiekaną cebulę i zeszklić nie rumieniąc przez 4 min,dodać czosnek i smażyć 0,5 min.
  3. Dodać paprykę słodką i chili smażyć przez 1 min. Dodać pomidory z puszki ,rozgnieść
    widelcem. Zagotować, dodać suszoną bazylię, następnie wlać bulion, sos sojowy, sok z cytryny. Zagotować, dodać dorsza i gotować 10 min. ( jeśli dodajesz kurczaka to gotuj ok 30 min.skrzydełka a grubsze części 40 min.)
     Jeśli nie masz bulionu to wlewasz wodę wrzucasz warzywa mrożone lub świeże (pokrojona marchew,pietruszka, seler, por) i wtedy gotujesz 15 min. i dopiero wtedy wrzucasz rybę lub kurczaka.
  4. W międzyczasie ugotuj makaron. Dopraw zupę solą, pieprzem i połącz z makaronem. Jeśli używasz śmietanę to odstaw garnek z ognia , rozmieszaj 1/2 szklanki śmietany dodając po jednej łyżce gorącej zupy (ok 4 łyżki), dodaj mieszankę do zupy i gotowe.




 


 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK