Zupa pomidorowa rybna.
lub ze skrzydełkami kurczaka (lub jego innymi częściami)
Czas: przygotowanie 15 min. ; gotowanie: 20 min. z rybą (40 min. z kurczakiem)
- 400 g filetów ryby bez ości np.dorsza (lub do wyboru 6 skrzydełek.4 udka, 1 podwójna pierś z kurczaka)
- 1 średnia cebulka pokrojona w drobną kosteczkę
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- ok 3 łyżek oliwy do smażenia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1 puszka pomidorów krojonych (400g)( można zastąpić koncentratem pomidorowym)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii ( lub ziół prowansalskich)
- 300 ml bulionu warzywnego lub rybnego ( lub 300 ml wody + mrożonka warzywna "włoszczyzna" ) (w sytuacji podbramkowej rosół w kostce).
- 1 łyżka sosu sojowego
- sok z 1/2 cytryny
- 5 łyżek drobnego makaronu
- sól, pieprz)
- Opcjonalnie śmietana 12%
Przygotowanie:
- Filety z dorsza umyć wyjąć pesetą ości,pokroić w kostkę, oprószyć solą ( części kurczaka umyć oprószyć solą)
- Na dużej patelni lub głębokim garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać posiekaną cebulę i zeszklić nie rumieniąc przez 4 min,dodać czosnek i smażyć 0,5 min.
- Dodać paprykę słodką i chili smażyć przez 1 min. Dodać pomidory z puszki ,rozgnieść
widelcem. Zagotować, dodać suszoną bazylię, następnie wlać bulion, sos sojowy, sok z cytryny. Zagotować, dodać dorsza i gotować 10 min. ( jeśli dodajesz kurczaka to gotuj ok 30 min.skrzydełka a grubsze części 40 min.)
- W międzyczasie ugotuj makaron. Dopraw zupę solą, pieprzem i połącz z makaronem. Jeśli używasz śmietanę to odstaw garnek z ognia , rozmieszaj 1/2 szklanki śmietany dodając po jednej łyżce gorącej zupy (ok 4 łyżki), dodaj mieszankę do zupy i gotowe.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK