Durszlak.pl

niedziela, 21 września 2014

Kasza jaglana z owocami

Kasz jaglana 
z kolorowymi owocami
mango
jeżyny
truskawki
kiwi lub mięta
i .............




Czas: 20 min.

Składniki dla 2 osób:
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 1/2 dojrzałego mango lub 1 brzoskwinia, żeby było żółto-pomarańczowo
  • ok 10 jeżyn, żeby było czarno-granatowo
  • 3 truskawki, żeby było czerwono
  • listki mięty lub kiwi, żeby było zielono
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • nasiona dyni, słonecznika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie: po 1 łyżeczce miodu i po łyżce pokruszonego twarogu na osobę


Przygotowanie:
  1.  Kasza.Wsyp 6 łyżek kaszy do małego garnka i zalej 1 czubatą szklanką bardzo gorącej wody, wówczas nie będzie kipieć.Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień na najmniejszy i dopiero teraz przykryj i gotuj 15 min.
  2. Mango lub brzoskwinię, kiwi umyj, obierz i pokrój w małą ładną kostkę. Jeżyny i listki mięty umyj. Truskawki pokrój w ćwiartki.
  3. Układaj na talerzu ciepłą kaszę na to pokruszony twaróg, cynamon, miód. Polej jogurtem, ułóż owoce, posyp pestkami dyni i udekoruj listkami mięty.
  4. Reszta pomysłów na należy do Ciebie.





1 komentarz :

OK