Durszlak.pl

piątek, 12 września 2014

Kurczak w sosie curry z pomidorami

Pierś kurczaka 
w czerwonym sosie curry 
ze świeżymi pomidorami
mlekiem kokosowym
białym ryżem
i zieloną fasolką




Czas: przygotowanie 20 min; gotowanie ok. 20 min.

Składniki:
  • filet z piersi kurczaka ok 500 g
  • 3 pomidory
  • 1 szklanka ryżu białego
  • 1 puszka mleka kokosowego ok 400 g
  • 3 garście zielonej fasolki szparagowej (ok 300g)
  •  3 łyżeczki czerwonej pasty curry w słoiku (kupiłam w Lidlu)
  • ok 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki chili w proszku


Przygotowanie: 
  1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, nasmarować pastą curry i posolić.
  2. Nastawić ryż i fasolkę do gotowania. Ryż ugotować w 2 szklankach wrzącej wody przez ok 15 min. Fasolkę zalać wrzątkiem i gotować ok 20 min.
  3. Pomidory zalać wrzątkiem na 3 min. Odlać gorącą wodę, wlać zimną na 5 min, odlać i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
  4. Kurczaka podsmażać na gorącym oleju, mieszając przez 5 min. Wlać mleko kokosowe, zagotować i gotować przez 10 min. Po tym czasie dodać pomidory, chili, sok z cytryny, cukier i gotować pod przykryciem 5 min.
  5. Posmakować i ewentualnie dosolić. Podawać z ryżem i fasolką.


 

    Brak komentarzy :

    Prześlij komentarz

    OK