Pierś kurczaka
w czerwonym sosie curry
ze świeżymi pomidorami
mlekiem kokosowym
białym ryżem
i zieloną fasolką
Czas: przygotowanie 20 min; gotowanie ok. 20 min.
Składniki:
- filet z piersi kurczaka ok 500 g
- 3 pomidory
- 1 szklanka ryżu białego
- 1 puszka mleka kokosowego ok 400 g
- 3 garście zielonej fasolki szparagowej (ok 300g)
- 3 łyżeczki czerwonej pasty curry w słoiku (kupiłam w Lidlu)
- ok 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki chili w proszku
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, nasmarować pastą curry i posolić.
- Nastawić ryż i fasolkę do gotowania. Ryż ugotować w 2 szklankach wrzącej wody przez ok 15 min. Fasolkę zalać wrzątkiem i gotować ok 20 min.
- Pomidory zalać wrzątkiem na 3 min. Odlać gorącą wodę, wlać zimną na 5 min, odlać i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
- Kurczaka podsmażać na gorącym oleju, mieszając przez 5 min. Wlać mleko kokosowe, zagotować i gotować przez 10 min. Po tym czasie dodać pomidory, chili, sok z cytryny, cukier i gotować pod przykryciem 5 min.
- Posmakować i ewentualnie dosolić. Podawać z ryżem i fasolką.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK