Prawdziwa czekolada
i
prawdziwe śliwki
Czas: przygotowanie ok. 25 min; pieczenie 50 min.
Składniki:
- 100g masła
- 200g czekolady deserowej (50 do 60 % kakao)
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- 0,5 kg śliwek węgierek lub podobnych
- szczypta soli
- opcjonalnie: po szczypcie kardamonu, kurkumy, wanilii lub cukru waniliowego
Przygotowanie:
- Masło roztapiamy ( nie gotujemy) z czekoladą i szczyptą soli.
- Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki.
- Piekarnik nagrzej do 180 *C.
- Mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier.
- Jajka mieszamy trzepaczką razem z mlekiem.
- Do suchych składników dodajemy jajka z mlekiem i mieszamy (najlepiej mikserem). Dodajemy przestudzoną czekoladę i mieszamy, aż składniki się połączą.
- Ciasto przelewamy do formy (ok. 36 x 12 cm.) wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem.
- Pieczemy 45 do 50 min.( Sprawdzamy suchym drewnianym patyczkiem czy się upiekło.)
Ubóstwiam ciacha ze śliwkami, Twoje wygląda pysznie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń