Maślana babka z waniliowo-cytrynowym aromatem
polana lukrem i posypana malinami.
wg przepisu z bloga kwestiasmaku.com
Czas:przygotowanie 30min; pieczenie 45 min
Składniki:
proporcje na małą blaszkę 21cm x 12.5 cm
- 2 jajka ogrzane w temperaturze pokojowej
- 100 g masła
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- sok z 1/2 mandarynki ; 1/2 łyżeczki skórki startrj z mandarynki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej ok 40 g
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
- szczypta soli do smaku
- 1/2 szklanki cukru pudru
- ok 3 łyżek soku z cytryny
- ok 50 g malin (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
- Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać w temperaturze pokojowej. Formę na babkę posmarować 1 łyżeczką masła. Piekarnik nagrzać do temperatury 170*C.
- Cytrynę umyj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj tylko cienką żółtą część ( biała jest gorzka)
- Masło roztopić, dodać sok i skórkę z cytryny i mandarynki i szczyptę soli , przestudzić (ma być ciepłe,letnie)
- Do miski wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać ok 10 min na jasna masę.
- Do ubitych jajek dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Zmiksować na niskich obrotach do połączenia ciasta w jednolitą masę.Do ciasta wlać roztopione masło z sokami owocowymi i zmiksować na jednolitą masę ( będzie miało konsystencję podobną do budyniu). Masę wlać do formy ( ma wypełnić formę nie więcej niż do 3/4 jej wysokości) i wstawić do piekarnika. Piec 45 min. w temperaturze 170 *C ( do suchego patyczka)
- Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić.
- Lukier cytrynowy z malinami: cukier puder rozpuścić z sokiem z cytryny. Soku z cytryny może być więcej niż 3 łyżki.Lukier musi mieć taką konsystencję aby można było nim polać babkę.Połową lukru udekorować babkę. Maliny rozdrobnić w palcach i obłożyć babkę, polać maliny resztą lukru, aby się przykleiły.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK