Babka z masą krówkową i polewą serowo-kajmakową.
Czas: przygotowanie 30 min; pieczenie 40 min
Składniki:
- 4 jajka
- 100 g masła miękkiego
- 200 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej (1/2 szklanki)
- 300 g masy krówkowej (kajmakowej)
- sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki serka almette (lub mascarpone)
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 180*C. Przygotuj foremkę ok. 33 cm x 12 cm.
- Jajka utrzyj z masłem (mogą się rozwarstwiać, wtedy dodaj 2 łyżki mąki).
- Wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną,szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dodaj połączone mąki do masła z jajkami i ucieraj aż uzyskasz gładką masę.Pod koniec ucierania dodaj
- Napełnij ciastem formę wysmarowaną masłem do 3/4 wysokości.(Ja miałam okrągłą ale może być podłużna ; to co się nie zmieściło wlałam do foremek na babeczki )
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180*C przez 40 min lub do suchego patyczka. Małe babeczki pieczemy w temp. 180*C 30 min.
- 3 łyżki serka almette (lub mascarpone ) utrzyj z 1 czubatą łyżką masy krówkowej .Polej lekko przestudzoną babkę (ma być jeszcze ciepła to polewa się ogrzeje łatwiej rozprowadzi).
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK