Sałatka z kuchni włoskiej z sałaty,ogórka
rzodkiewki,mozzarelli
i grzanek z chleba.
Czas:35 min
Składniki:
dla 4 osób
- 1 główka sałaty
- 50 g oliwek (jeśli lubisz i masz,nie są konieczne)
- 1 ogórek świeży
- 1 pęczek rzodkiewek
- 8 małych kulek miękkiej mozzarelli lub większa pokrojona
- 4 kromki chleba
- 1/2 pęczka szczypiorku
- oliwa do smażenia
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 szczypty soli, pieprz czarny do smaku(ok 1/2 łyżeczki)
Przygotowanie:
- Liście sałaty umyj i osusz.Porozrywaj na mniejsze kawałki i ułóż w misce.
- Rzodkiewki i ogórka umyj i pokrój w plasterki.Oliwki jeśli używasz wypestkuj.Dodaj wszystko do sałaty.
- Dodaj kulki mozzarelli (jeśli masz jedną większą kulę to pokrój w dużą kostkę)
- Grzanki.Z chleba usuń skórkę jeśli jest twarda. Miękisz pokrój w kostkę.Przesmaż na mocno rozgrzanej oliwie na złoty kolor (ok 5 min). Osącz z nadmiaru oliwy na papierowym ręczniku i dodaj do pozostałych składników.
- Szczypiorek umyj i drobno pokrój.
- Sos. Oliwę połącz z cytryną, solą, pieprzem i musztardą. Wymieszaj i odstaw na 3 min.
- Polej sosem sałatkę i posyp szczypiorkiem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK