Durszlak.pl

środa, 23 kwietnia 2014

Sałata z grzankami i warzywami wiosennymi.

Sałatka z kuchni włoskiej z sałaty,ogórka
rzodkiewki,mozzarelli
i grzanek z chleba.



Czas:35 min

Składniki:
dla 4 osób
  • 1 główka sałaty
  • 50 g oliwek (jeśli lubisz i masz,nie są konieczne)
  • 1 ogórek świeży
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 8 małych kulek miękkiej mozzarelli lub większa pokrojona
  •  4 kromki chleba
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • oliwa do smażenia
Składniki na sos:
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 szczypty soli, pieprz czarny do smaku(ok 1/2 łyżeczki)

Przygotowanie:
  1. Liście sałaty umyj i osusz.Porozrywaj na mniejsze kawałki i ułóż w misce.
  2. Rzodkiewki i ogórka umyj i pokrój w plasterki.Oliwki jeśli używasz wypestkuj.Dodaj wszystko do sałaty.
  3. Dodaj kulki mozzarelli (jeśli masz jedną większą kulę to pokrój w dużą kostkę)
  4. Grzanki.Z chleba usuń skórkę jeśli jest twarda. Miękisz pokrój w kostkę.Przesmaż na mocno rozgrzanej oliwie na złoty kolor (ok 5 min). Osącz z nadmiaru oliwy na papierowym ręczniku i dodaj do pozostałych składników.
  5. Szczypiorek umyj i drobno pokrój.
  6. Sos. Oliwę połącz z  cytryną, solą, pieprzem i musztardą. Wymieszaj i odstaw na 3 min.
  7. Polej sosem sałatkę i posyp szczypiorkiem.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK