Durszlak.pl

poniedziałek, 30 maja 2016

Kisiel rabarbarowy

Rabarbar
cukier brązowy
likier pomarańczowy
skórka z cytryny
mąka ziemniaczana
woda



Czas: przygotowanie 20 min; gotowanie 1/2 godz.

Składniki:
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 1 litr wody
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta kurkumy 
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny ( cieniutka warstwa bez białego albedo bo będzie gorzkie)
  • do smaku 1 łyżka likieru pomarańczowego

Przygotowanie:
  1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić. 
  2. Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać cukier, szczyptę kurkumy i kardamonu, skórkę otartą z cytryny i gotować 1/2 godz.
  3. Po tym czasie zmiksować rabarbar blenderem. 
  4. Rozpuścić mąkę ziemniaczaną w 2 łyżkach wody, zahartować dodając łyżkę gorącego płynu. Dodać do zmiksowanego rabarbaru i ponownie zagotować ciągle mieszając ( mieszając, gotować ok 2 min).
  5. Rozlać do salaterek, można wlać do słoika i wziąć jako posiłek do pracy.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK