Chlebodrożdżówka
z suszonymi pomidorami
Czas: ok 2,5 godz. razem z czasem wyrastania.
Składniki:
- ok 450g mąki pszennej( 3/4 z tej ilości mąka razowa reszta zwykła biała) jak nie masz razowej może być tylko biała
- 20 g tartego parmezanu (to taki włoski twardy ser do spaghetti może być inny np.grana padano,albo zwykły żółty)
- 20 g tartego żółtego sera np.królewskiego
- 50g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy odsączonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- czosnek 2 ząbki
- po 1 łyżce suszonego oregano i tymianku (mogą być zioła prowansalskie)
- 40 g drożdży
- ok. 300 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka soli (nie więcej bo ser i pomidory są słone)
- 1 łyżeczka cukru do rozrobienia drożdży
Do podania:serek almette lub podobny,szczypiorek ,pomidor,ogórek świeży.
Przygotowanie:
- Zrobić zaczyn :rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie razem z 1 łyżka mąki białej, 1łyżeczką cukru.Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość (ok. 15 do 20 minut).
- Do zaczynu dodawać na zmianę mąkę i ciepłą wodę i wyrabiać hakiem miksera do takiej gęstości jak przy drożdżówce, aż ciasto będzie gładkie zdj. na dole.
- Następnie dodać sery,pokrojone suszone pomidory, zioła ,czosnek rozgnieciony,sól i wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia ok 40 min aż podwoi objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy np.32x13x7 .Wypełnić formę do 3/4 wysokości.Wierzch posmarować oliwą posypać ziołami,zrobić wgłębienia palcami i powtykać resztę pomidorów.(można położyć ok 10 ziaren gruboziarnistej soli). Odstawić do ponownego wyrośnięcia ok 15 do 30 min.
- Piekarnik nagrzać do 220 *C po włożeniu chlebodrożdżówki zmniejszyć do 200*C. Piec przez 35 min. Pod koniec pieczenia gdyby wierzch się przypalał przykryć folią aluminiowa.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK