Paella mix
(czytaj paeja bo to potrawa kuchni hiszpańskiej)
Czas: przygotowanie 20 min.; gotowanie ok 35 min.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 200 g ryżu
- 1/2 małej cukini (mała to taka o średnicy 4 cm i dł.15 cm ,takiej nie trzeba obierać)
- 250 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona albo jakakolwiek mrożonka warzywna składająca się z ok 4 warzyw)
- 1 pomidor sparzony i obrany ze skóry (albo łyżka koncentratu pomidorowego)
- 1 czerwona papryka
- ok 3 łyżek oleju do smażenia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, szczypta ostrej papryki w proszku
- szafran,sól,pieprz
- 800 ml rosołu (może być woda wtedy dajesz więcej soli)(jeżeli masz rosół z kostki to najlepiej posolić na końcu tylko do smaku)
- opcjonalnie drobno posiekane 3 łyżki listków zielonej pietruszki,wymieszane z 1 łyżką oliwy i roztartym ząbkiem czosnku do posypania na gotowa paellę.
- Kurczaka pokroić w kostkę 1.5 cm lekko posolić( bardzo skąpo gdy masz rosół z kostki bo on jest słony)
- Fasolkę lub mrożone warzywa opłukać na sitku ,cukinię pokroić w większą kostkę,paprykę w mniejszą.
- Na głębokiej patelni lub w garnku o pojemności co najmniej 3 l rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć kurczaka z każdej strony, dodać papryki w proszku i szafran i przesmażyć nie dłużej niż 1/2 min bo papryka zrobi się gorzka.
zdj.1 - Dodać pozostałą łyżkę oliwy ,paprykę czerwoną,cukinię ,pomidora,fasolkę lub mrożonkę (szczypta soli do smaku jeśli masz wodę zamiast bulionu) smażyć mieszając ok 7 min zdj.1. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy.
- Powoli dosypać ryż wymieszać zdj.2.Dodać rosół lub wodę.Zamieszać poczekać aż zacznie się gotować zdj.3 ,następnie przykryć i gotować na najmniejszym ogniu 15 min( w tym czasie paelli nie powinno się mieszać ale ja sprawdzam czy się nie przypala po 10 min ,gdyby się przypalała dodaj wodę )Po tym czasie wyłączyć ogień i odczekać 5 min.zdj.4.
zdj.2 zdj.3 - Podawać posypaną zieloną pietruszką z czosnkiem.
zdj.4 ugotowana |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK