Kopytka.
czyli kluski z gotowanych ziemniaków
Czas:gotowanie ziemniaków 20 min.;studzenie ziemniaków i zagniatanie ciasta 30min.; gotowanie 10 min.
Składniki:
- 4 ugotowane w osolonej(1/2 łyżeczki soli) wodzie ziemniaki
- 1 szklanka mąki + mąka do podsypywania przy wyrabianiu ciasta.
- 1 jajko
- Ostudzone ziemniaki rozgniatam praską.Dodaję całe jajko, połowę mąki i zagniatam ciasto dodając po trochu resztę mąki.
- Wykładam na stolnicę zagniatam w kulę. Do ciasta dodaję tyle mąki, aby uzyskać konsystencję, którą można kroić nożem.
- Formuję wałki z ciasta i kroję jak na zdjęciu.
- Gotuję w osolonej wrzącej wodzie i wyjmuję po ok 2 min od wypłynięcia.
- Kopytka można polać masłem z przyrumienioną na patelni bułką tartą ; z bigosem ; z pieczonym kurczakiem w brązowym sosie(z oddzielnego przepisu) ; posypane podsmażonym boczkiem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK