Durszlak.pl

sobota, 30 listopada 2013

Kopytka.

Kopytka.

czyli kluski z gotowanych ziemniaków


Czas:gotowanie ziemniaków 20 min.;studzenie ziemniaków i zagniatanie ciasta 30min.; gotowanie 10 min.
Składniki:
  • 4 ugotowane w osolonej(1/2 łyżeczki soli) wodzie ziemniaki
  • 1 szklanka mąki + mąka do podsypywania przy wyrabianiu ciasta.
  • 1 jajko
Przygotowanie:
  1. Ostudzone ziemniaki rozgniatam praską.Dodaję całe jajko, połowę mąki i zagniatam ciasto dodając po trochu resztę mąki.
  2. Wykładam na  stolnicę zagniatam w kulę. Do ciasta dodaję tyle mąki, aby uzyskać konsystencję, którą można kroić nożem.
     
  3. Formuję wałki z ciasta i kroję jak na zdjęciu.
  4. Gotuję w osolonej wrzącej wodzie i wyjmuję po ok 2 min od wypłynięcia.
  5. Kopytka można polać masłem z przyrumienioną na patelni bułką tartą  ;   z bigosem  ;  z pieczonym kurczakiem w brązowym sosie(z oddzielnego przepisu) ; posypane podsmażonym boczkiem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK