Zupa wielowarzywna z kluskami.
bez mięsa
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały seler,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki
- 2 ziemniaki
- sól,pieprz, szczypta kurkumy lub curry(kawałek kostki rosołowej do dosmaczenia ale niekoniecznie): szczypta to tyle ile zmieścisz między kciukiem a palcem wskazującym.
- ok 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka koncentratu
- Wszystkie warzywa możesz zastąpić 1 workiem mrożonki warzywnej wieloskładnikowej.
- Na kluski:1 szklanka mąki, 0k 4 łyżki wody.
- Przygotować warzywa.Cebulę obrać i drobno posiekać.Seler,marchew pietruszkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Jeśli jesteś szczęściarzem posiadającym mrożonkę to tylko wysypujesz z torebki na sitko i myjesz nawet nie musisz rozmrażać.
- Rozgrzewasz 2 łyżki oleju w wysokim garnku na średnim ogniu ( 6 lub 7 na indukcji) razem z cebulą.Jak będzie lekko złotawa ale nie przypalona tylko zeszklona , dodaj czosnek pokrojony w plasterki i podsmażasz 1/2 min aż poczujesz zapach czosnku nie dłużej bo zgoszknieje.
- Dodać wszystkie warzywa( albo mrożonkę) ,smażyć przez chwilę mieszając. Tak przygotowane warzywa dają smak ,który zastąpi mięso.
- Zalać wodą i dodać koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę soli (lub bulionem (wtedy nie solić)). Zmiejszyć ogień i gotować 1/2 godziny na małym ogniu(indukcja 2)
- Jak warzywa będą się gotować zrobić kluski.Do miski wsypać mąkę ,dodać wodę i zagnieść gęste ciasto(regulować mąką i wodą). Robić z ciasta małe wałeczki ( te wałeczki w kształcie wrzeciona na zdjęciu) .Jak warzywa będą ugotowane wrzucić kluski i gotować jeszcze ok 7 min.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK