Durszlak.pl

wtorek, 26 listopada 2013

Zupa warzywna z kluskami.

Zupa wielowarzywna z kluskami.
bez mięsa

Czas:przygotowanie 15 min; gotowanie ok 40 min.
 



Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały seler,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • sól,pieprz, szczypta kurkumy lub curry(kawałek kostki rosołowej do dosmaczenia ale niekoniecznie): szczypta to tyle ile zmieścisz między kciukiem a palcem wskazującym.
  • ok 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka koncentratu
  • Wszystkie warzywa możesz zastąpić 1 workiem mrożonki warzywnej wieloskładnikowej.
  • Na kluski:1 szklanka mąki, 0k 4 łyżki wody.
Przygotowanie:
  1. Przygotować warzywa.Cebulę obrać i drobno posiekać.Seler,marchew pietruszkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Jeśli jesteś szczęściarzem posiadającym mrożonkę to tylko wysypujesz z torebki na sitko i myjesz nawet nie musisz rozmrażać.
  2. Rozgrzewasz 2 łyżki oleju w wysokim garnku na średnim ogniu ( 6 lub 7 na indukcji) razem z cebulą.Jak będzie lekko złotawa ale nie przypalona tylko zeszklona , dodaj czosnek pokrojony w plasterki i podsmażasz 1/2 min aż poczujesz zapach czosnku nie dłużej bo zgoszknieje.
  3. Dodać wszystkie warzywa( albo mrożonkę) ,smażyć przez chwilę mieszając. Tak przygotowane warzywa dają smak ,który zastąpi mięso.
  4. Zalać wodą i dodać koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę soli (lub bulionem  (wtedy nie solić)). Zmiejszyć ogień i gotować 1/2 godziny na małym ogniu(indukcja 2)
  5. Jak warzywa będą się gotować zrobić kluski.Do miski wsypać mąkę ,dodać wodę i zagnieść gęste ciasto(regulować mąką i wodą). Robić z ciasta małe wałeczki ( te wałeczki w kształcie wrzeciona na zdjęciu) .Jak warzywa będą ugotowane wrzucić kluski i gotować jeszcze ok 7 min.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK