Placki z jabłkami.
Czas:przygotowanie 40 min; smażenie 20 min.
Składniki:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- ok 1 i 1/2 szklanka mąki (ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany)
- olej do smażenia
- 2 jabłka (najlepiej twarde i kwaśne)
- cukier puder do posypania
- szczypta soli (1/4 małej płaskiej łyżeczki)
Przygotowanie:
- Mleko z jajkami i solą ubić trzepaczką.Dodawać po trochu mąkę i ubić na jednolitą gładką masę (musi wylewać się z łyżki ). Odstawić na 1/2 godz.( w tym czasie jeszcze trochę zgęstnieje, jak nie ma czasu to można smażyć od razu).
- W międzyczasie obrać jabłka. Zetrzeć na tarce na cienkie plasterki.Jeżeli jabłka są mało kwaśne to można skropić sokiem z cytryny.
- Dodać jabłka do ciasta i wymieszać.
- Rozgrzać łyżkę oleju na patelni. Dużą łyżką kłaść ciasto na patelnię.Smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Posypać cukrem pudrem albo zwykłym.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK