Durszlak.pl

piątek, 29 stycznia 2016

Karmelizowane orzechy do lodów

Orzechy w ciepłym miodzie
ze szczyptą soli
na lodach



Czas:10 min, plus czas wycieczki po lody do sklepu

Składniki:
  • 15 połówek orzechów włoskich
  • 15 migdałów obranych ze skórki
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
  • 2 czubate łyżeczki miodu
  • szczypta soli
  • lody: te które są najbliżej ja dałam sorbet mango i śmietankowo - jagodowe (pasowałyby też waniliowe) 


Przygotowanie:
  1. Rozpuścić miód na patelni (ok 3 min)
  2. Dodać orzechy, posypać szczyptą soli, smażyć ok 3 min nie więcej bo będą gorzkie (mają tylko lekko zbrązowieć)
  3. Nałożyć lody i położyć na nie ciepłe orzechy (patelnię najlepiej umyć "bez zbędnej zwłoki" bo zaschnie na kamień).

1 komentarz :

OK