Placki z cukinii
namiastka naszych ziemniaczanych
z serkiem kozim na wytrawnie
lub z jogurtem
i cukrem
Czas: ok 30 min
Składniki:
- 1 mała cukinia (ok 300 g)
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki mleka
- 3 szczypty soli, mielony czarny pieprz
- olej do smażenia
- dodatki:I wersja: kozi serek (ja użyłam takiego do smarowania), oliwki, zielona pietruszka(lub kolendra), II wersja: na słodko: jogurt naturalny, cukier
Przygotowanie:
- Mleko wymieszać trzepaczką z jajkiem, dodać 3 szczypty soli i pieprz( ja dałam 3 przekręcenia młynka). Następnie dosypać mąkę i wymieszać na gładkie ciasto.
- Cukinię umyć, można częściowo obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ciasta i wymieszać.
- Smażyć na teflonowej patelni kładąc ciasto na rozgrzany tłuszcz. Porcje ciasta nakładać dużą łyżką, smażyć ok 2 min aż się zrumienią, wtedy obrócić na drugą stronę i smażyć ok 1 min.
- Układać na talerzu posmarować kozim serkiem, posypać oliwkami pokrojonymi w plasterki i posiekaną natką pietruszki albo polać jogurtem i posypać cukrem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK