Durszlak.pl

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Roladki z kurczaka z fetą

Pierś kurczaka 
owinięta boczkiem
z fetą
z suszonymi pomidorami



Czas: 20 min plus czas pieczenia 30 min

Składniki:
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 4 cienkie plastry boczku wędzonego 
  • 50 g sera feta
  • 4 suszone pomidory w zalewie z oliwy
  • 2 łyżki tartego parmezanu( lub sera żółtego)
  • rozgnieciony ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być szpinak)
  • przyprawy do mięsa:sól,czarny pieprz, papryka suszona słodka (albo przyprawa do kurczaka z papryką suszoną, ja dałam przyprawę  Kamisa)

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka umyć , osuszyć, rozłożyć płasko na desce do krojenia i rozciąć skośnie na 2 części (prowadząc nóż podobnie jak na zdjęciu ale tak żeby otrzymać 2 płaskie plastry mięsa). Pierś rozbić tłuczkiem, posypać przyprawami.
  2. Farsz. Rozgnieść widelcem ser feta, dodać drobno pokrojone suszone pomidory, posiekaną pietruszkę, czosnek, starty ser i wymieszać.
  3. Piekarnik nagrzać do 190*C
  4. Nakładać po łyżce farszu na środek mięsa, zwinąć w rulon zaginając wolny brzeg do środka tak żeby farsz nie wyleciał. Owinąć ciasno plastrem boczku. Można spiąć wykałaczką.
  5. Ułożyć roladki w naczyniu żaroodpornym, polać 2 łyżkami oliwy z pomidorów, posypać czarnym pieprzem i papryką suszoną.
  6. Wstawić do piekarnika, piec 30 min. aż szynka będzie chrupiąca.
  7. Podawać z puree ziemniaczanym.





1 komentarz :

OK