Pierś kurczaka
owinięta boczkiem
z fetą
z suszonymi pomidorami
Czas: 20 min plus czas pieczenia 30 min
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 4 cienkie plastry boczku wędzonego
- 50 g sera feta
- 4 suszone pomidory w zalewie z oliwy
- 2 łyżki tartego parmezanu( lub sera żółtego)
- rozgnieciony ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być szpinak)
- przyprawy do mięsa:sól,czarny pieprz, papryka suszona słodka (albo przyprawa do kurczaka z papryką suszoną, ja dałam przyprawę Kamisa)
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka umyć , osuszyć, rozłożyć płasko na desce do krojenia i rozciąć skośnie na 2 części (prowadząc nóż podobnie jak na zdjęciu ale tak żeby otrzymać 2 płaskie plastry mięsa). Pierś rozbić tłuczkiem, posypać przyprawami.
- Farsz. Rozgnieść widelcem ser feta, dodać drobno pokrojone suszone pomidory, posiekaną pietruszkę, czosnek, starty ser i wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 190*C
- Nakładać po łyżce farszu na środek mięsa, zwinąć w rulon zaginając wolny brzeg do środka tak żeby farsz nie wyleciał. Owinąć ciasno plastrem boczku. Można spiąć wykałaczką.
- Ułożyć roladki w naczyniu żaroodpornym, polać 2 łyżkami oliwy z pomidorów, posypać czarnym pieprzem i papryką suszoną.
- Wstawić do piekarnika, piec 30 min. aż szynka będzie chrupiąca.
- Podawać z puree ziemniaczanym.
Pychota, same składniki, które lubię.
OdpowiedzUsuń