Branica XXL
to taki rulon z cienkiego ciasta (czyli odrobina cierpliwości)
nadziany serem feta
i zieloną pietruszką
wg przepisu Karola Okrasy
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 żółtka
- 150 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 50 g masła
- białko jaja do posmarowania ciasta
- farsz: 500 g sera typu feta lub prawdziwej fety, 3 łyżki natki pietruszki, 3 ząbki czosnku, 2 żółtka, świeżo zmielony czarny pieprz
- dodatki: sałatka z pomidora ,sałaty, oliwek, polane sosem (z 1 łyżki miodu, 1 łyżki musztardy, soku z 1/2 cytryny i 4 łyżek oliwy)
Przygotowanie:
- Ciasto. Wsypujemy do miski mąkę, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, wbijamy 2 żółtka. Dodajemy 150 ml ciepłej wody. Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie ( jeśli mocno lepi się do ręki to podsyp 2 łyżkami mąki, a jeśli jest za suche to wody).
- Wyrobione ciasto wykładamy na blat, rozciągamy, robimy mały dołek i skrapiamy ciasto 2 łyżkami oleju rzepakowego i wyrabiamy. Zagniecione ciasto owijamy papierem do pieczenia i odstawiamy.
- Włączamy piekarnik na termoobieg na 180*C.
- Farsz. Do miski wrzucamy pokruszony ser feta, dodajemy rozgnieciony czosnek, posiekaną natkę pietruszki, 2 żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Ciasto dzielimy na 3 części. Teraz najtrudniejsze bo ciasto trzeba rozwałkować jak najcieniej ;dużą deskę do krojenia albo blat stołu posypujemy mąką i wałkujemy 1 kawałek ciasta. Ciasto obrócić (aby sprawdzić czy da się odlepić). Roztopić 50 g masła. Pierwszy płat ciasta posmarować roztopionym masłem (zużyć tylko 1/3 z 50 g). Posypać 1/3 ilości farszu, zostawiając 2 cm wolnego miejsca z 1 strony.
- Ciasto zwijamy w rulon i nadajemy mu kształt ślimaka. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Tak samo postępujemy z pozostałymi 2 kawałkami ciasta, które doklejamy do pierwszej części. Całość smarujemy oliwą i posypujemy oregano lub rozbełtanym białkiem jaja.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 35 min. (Ja posmarowałam oliwą i wstawiłam na 35min ale wyszedł za blady tak jak na 2 zdjęciu, wtedy posmarowałam jajkiem i wstawiłam jeszcze na 10 min)
- Podajemy z sałatką z pomidora ,sałaty, oliwek, polane sosem (z 1 łyżki miodu, 1 łyżki musztardy, soku z 1/2 cytryny i 4 łyżek oliwy)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK