Durszlak.pl

niedziela, 24 stycznia 2016

Branica

Branica XXL
to taki rulon z cienkiego ciasta (czyli odrobina cierpliwości)
nadziany serem feta
i zieloną pietruszką
wg przepisu Karola Okrasy



 Czas: 80 min (pieczenie 35-40 min)


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 żółtka
  • 150 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 50 g masła
  • białko jaja do posmarowania ciasta
  • farsz: 500 g sera typu feta lub prawdziwej fety, 3 łyżki natki pietruszki, 3 ząbki czosnku, 2 żółtka, świeżo zmielony czarny pieprz
  • dodatki: sałatka z pomidora ,sałaty, oliwek, polane sosem (z 1 łyżki miodu, 1 łyżki musztardy, soku z 1/2 cytryny i 4 łyżek oliwy)


Przygotowanie:
  1. Ciasto. Wsypujemy do miski mąkę, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, wbijamy 2 żółtka. Dodajemy 150 ml ciepłej wody. Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie ( jeśli mocno lepi się do ręki to podsyp 2 łyżkami mąki, a jeśli jest za suche to wody). 
  2. Wyrobione ciasto wykładamy na blat, rozciągamy, robimy mały dołek i skrapiamy ciasto 2 łyżkami oleju rzepakowego i wyrabiamy. Zagniecione ciasto owijamy papierem do pieczenia i odstawiamy.
  3. Włączamy piekarnik na termoobieg na 180*C.
  4. Farsz. Do miski wrzucamy pokruszony ser feta, dodajemy rozgnieciony czosnek, posiekaną natkę pietruszki, 2 żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Ciasto dzielimy na 3 części. Teraz najtrudniejsze bo ciasto trzeba rozwałkować jak najcieniej ;dużą deskę do krojenia albo blat stołu posypujemy mąką i wałkujemy 1 kawałek ciasta. Ciasto obrócić (aby sprawdzić czy da się odlepić). Roztopić 50 g masła. Pierwszy płat ciasta posmarować roztopionym masłem (zużyć tylko 1/3 z 50 g). Posypać 1/3 ilości farszu, zostawiając 2 cm wolnego miejsca z 1 strony.
  6. Ciasto zwijamy w rulon i nadajemy mu kształt ślimaka. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Tak samo postępujemy z pozostałymi 2 kawałkami ciasta, które doklejamy do pierwszej części. Całość smarujemy oliwą i posypujemy oregano lub rozbełtanym białkiem jaja.
  8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 35 min. (Ja posmarowałam oliwą i wstawiłam na 35min ale wyszedł za blady tak jak na 2 zdjęciu, wtedy posmarowałam jajkiem i wstawiłam jeszcze na 10 min)
  9. Podajemy z sałatką z pomidora ,sałaty, oliwek, polane sosem (z 1 łyżki miodu, 1 łyżki musztardy, soku z 1/2 cytryny i 4 łyżek oliwy)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK