Pierś z kurczaka,
gotowane warzywka,
brukselka z tarta bułką
i
i
razowy ryż
Czas:ok.1 godz
Składniki:
dla 3 osób
- 1 pierś kurczaka bez skóry i kości
- 4 żołądki kurze(można pominąć)
- 2 marchewki
- 1/3 selera
- 1/2 pora
- 1 korzeń pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- przyprawy:1 liść laurowy,1 ziele angielskie, 3 ziarna czarnego pieprzu, 1 ząbek czosnku, 1 cm imbiru, 1 suszony pomidor ( jeśli nie masz tylu przypraw to dodaj np.vegetę albo jarzynkę)
- 30 dkg brukselki: 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka oleju rzepakowego,1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki płynnego jogurtu (ja dałam do picia activia, można dać śmietanę)
- 1 szklanka razowego ryżu
Przygotowanie:
- Rosół. Wlej do garnka 1/2 l wody, ustaw na gazie i zacznij gotować. W czasie gdy woda się podgrzewa dodaj umytą pierś, żołądki,wszystkie przyprawy, obrane warzywa, sól (mięso i warzywa muszą być zanurzone w wodzie). Zagotuj, przykryj i gotuj 30 min. Po tym czasie sprawdź czy pierś jest miękka.
rosół - Brukselki umyć, obrać z wierzchnich uszkodzonych liści, obciąć brudną nasadę liści. Zagotować ok 1/2 litra wody z solą i cukrem. Brukselki włożyć do wrzątku i gotować 20 min.
- Na suchej patelni, na małym ogniu, prażyć przez 1 min bułkę tartą (przemieszać od czasu do czasu aż się zrumieni) dodać olej rzepakowy, przemieszać i dodać odcedzoną z wody brukselkę.
- Ugotować ryż. 1 szklankę ryżu zalać 2 szklankami zimnej wody, dodać 1/2 łyżeczki soli. Jak się zagotuje, zmniejszyć gaz, przykryć i gotować 25 min.
- Do małego garnka odlać szklankę rosołu, dodać rozmieszaną w zimnej wodzie i zahartowaną łyżkę mąki (mieszankę mąki zahartować dodając po łyżce gorącego rosołu), zagotować. Zdjąć z gazu, przestudzić ok 5 min. i dolać jogurt (jogurtu nie dodawaj do wrzątku bo się zważy, jeśli używasz śmietany to nie ma takiego znaczenia) Dodać starte na tarce o grubych oczkach: marchew seler i pietruszkę oraz pokrojoną pierś kurczaka.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK