Durszlak.pl

sobota, 31 stycznia 2015

Wołowina Bourguignon

Wołowina w czerwonym winie 
z boczkiem,
 cebulą 
i plasterkami  marchewki



Czas: Przygotowanie 30 min; pieczenie ok 1,5 h 


Składniki:
  • 5 dkg boczku wędzonego
  • 1 kg chudej wołowiny pokrojonej w grubą kostkę
  • 1 marchew i 1 cebula pokrojone w plasterki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1,5 łyżki mąki
  •  1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki czerwonego wina
  • 2 szklanki bulionu najlepiej wołowego (jeśli dodajesz kostkę rosołową to nie dodawaj soli)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • posiekana natka pietruszki
  • oliwa do podsmażenia

Przygotowanie:
  1. Przygotuj naczynie żaroodporne lub żeliwną brytfankę przystosowaną do pieczenia w piekarniku ( ewentualnie garnek jeśli nie masz piekarnika).
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 *C (po wstawieniu wołowiny trzeba będzie zmniejszyć do 200*C)
  3. Pokrojony w patyczki boczek podsmaż na oleju (2-3 min. aż zbrązowieją), wyjmij i przełóż do garnka, tłuszcz zostaw na patelni. Na tym samym tłuszczu podsmaż partiami kostki wołowiny. Odłóż do naczynia z boczkiem.
  4. Na tym samym tłuszczu (dolej jeśli nie ma) podsmaż plasterki marchewki i cebuli i dorzuć do reszty składników  ( bez tłuszczu na którym się smażyły).
  5. Podsmażone składniki posyp pieprzem, 1 i 1/2 łyżki mąki i solą (bulion w kostkach jest słony, jeśli go używasz to zmniejsz ilość soli do 1/2 łyżeczki, potem dosolisz)
  6. Wymieszaj w osobnym naczyniu wino, bulion, koncentrat,listek laurowy, czosnek. Zalej tą mieszanką mięso.Mięso ma być ledwie przykryte.
  7. Przykryj przykrywką. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 200*C na 1 i 1/2 godziny ( może 2h zależy od wołowiny)
  8. Po tym czasie wyjmij sprawdź czy jest miękka i ewentualnie dosyp soli i czarnego pieprzu.
  9. Podawaj z kaszą gryczaną lub ziemniakami i buraczkami na ciepło  z tego przepisu z 19 maja 2014.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK