Durszlak.pl

wtorek, 6 stycznia 2015

Pierniczki dojrzewające cd.

Pierniki na święta i po świętach
 bo upieczone mogą długo leżeć,
z ciasta dojrzewającego 
 tego przepisu z dnia 11 grudnia.
Można zrobić małe pierniczki
można włożyć ciasto do dużej foremki i upiec jeden duży.
Ty tu rządzisz.




Składniki:
  • ciasto, które dojrzewało 2 tygodnie (np. w garażu; przepis z 11.12.2014)
  • mąka pszenna do podsypywania przy wałkowaniu
  • 100 g czekolady deserowej na polewę
  • 50 g śmietanki kremówki
  • powidła śliwkowe


Przygotowanie:
  1. Przygotować wałek i stolnicę. Ciasto jest klejące i miękkie, dlatego trzeba obsypać wałek i stolnicę dość obficie mąką tak aby dało się wygodnie wałkować.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 170*C.
  3. Odrywać kawałki ciasta, posypać mąka i rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać szklanką koła. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 2 cm. od siebie (bo w piekarniku jeszcze urosną).
  4. Pieczemy 15 min.
  5. Polewa czekoladowa. Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy), wkładamy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści.
  6. Ciepłą polewą smarujemy połowę pierników.
  7. Resztę smarujemy powidłami i składamy tak jak kanapki.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK