Pierniki na święta i po świętach
bo upieczone mogą długo leżeć,
z ciasta dojrzewającego
tego przepisu z dnia 11 grudnia.
Można zrobić małe pierniczki
można włożyć ciasto do dużej foremki i upiec jeden duży.
Ty tu rządzisz.
Można zrobić małe pierniczki
można włożyć ciasto do dużej foremki i upiec jeden duży.
Ty tu rządzisz.
Składniki:
- ciasto, które dojrzewało 2 tygodnie (np. w garażu; przepis z 11.12.2014)
- mąka pszenna do podsypywania przy wałkowaniu
- 100 g czekolady deserowej na polewę
- 50 g śmietanki kremówki
- powidła śliwkowe
- Przygotować wałek i stolnicę. Ciasto jest klejące i miękkie, dlatego trzeba obsypać wałek i stolnicę dość obficie mąką tak aby dało się wygodnie wałkować.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 170*C.
- Odrywać kawałki ciasta, posypać mąka i rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać szklanką koła. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 2 cm. od siebie (bo w piekarniku jeszcze urosną).
- Pieczemy 15 min.
- Polewa czekoladowa. Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy), wkładamy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści.
- Ciepłą polewą smarujemy połowę pierników.
- Resztę smarujemy powidłami i składamy tak jak kanapki.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK