Durszlak.pl

sobota, 7 marca 2015

Sałatka nicejska




Sałatka nicejska 
z tuńczykiem
czerwoną cebulką
 jajkiem
i oliwkami




Czas: 30  min


Składniki:
dla 2 osób
  • 200 g świeżego tuńczyka ( lub z puszki odsączonego)
  • oliwa do smażenia tuńczyka jeśli używasz świeżego
  • 5 listków salaty masłowej
  • 2 jajka
  • 4 czarne oliwki
  • 1czerwona cebula
  • 1/2 pomidora
  • 100 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • Sos:1 łyżka octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, 1/3 łyżeczki musztardy,świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta soli, 1 łyżeczka suszonego oregano.


Przygotowanie:
  1. Świeżego tuńczyka posolić, oprószyć czarnym pieprzem i odstawić na 15 min. 
  2. Fasolkę ugotować. Wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować 10 min (dodaj 5 min jeśli jest mrożona, wrzuć do wrzątku bez rozmrażania).
  3. Jajka ugotuj na półmiękko (włóż do gotującej się wody na 8 min.). Obierz.
  4. Sałatę umyć porozrywać na kawałki, cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki a pomidora na cienkie paseczki.
  5.  Wymieszaj składniki na sos.
  6. Tuńczyka usmaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju po ok.1,5 min. z każdej strony.
  7.  Układaj warstwami: sałatę, fasolkę, cebulę, oliwki, pomidory, jajko pokrojone na ćwiartki, tuńczyka  ( lub rozdrobnionego z puszki). 
  8. Polej sosem.

















 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK