Sałatka nicejska
z tuńczykiem
czerwoną cebulką
jajkiem
i oliwkami
Czas: 30 min
Składniki:
dla 2 osób
- 200 g świeżego tuńczyka ( lub z puszki odsączonego)
- oliwa do smażenia tuńczyka jeśli używasz świeżego
- 5 listków salaty masłowej
- 2 jajka
- 4 czarne oliwki
- 1czerwona cebula
- 1/2 pomidora
- 100 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
- Sos:1 łyżka octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, 1/3 łyżeczki musztardy,świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta soli, 1 łyżeczka suszonego oregano.
Przygotowanie:
- Świeżego tuńczyka posolić, oprószyć czarnym pieprzem i odstawić na 15 min.
- Fasolkę ugotować. Wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować 10 min (dodaj 5 min jeśli jest mrożona, wrzuć do wrzątku bez rozmrażania).
- Jajka ugotuj na półmiękko (włóż do gotującej się wody na 8 min.). Obierz.
- Sałatę umyć porozrywać na kawałki, cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki a pomidora na cienkie paseczki.
- Wymieszaj składniki na sos.
- Tuńczyka usmaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju po ok.1,5 min. z każdej strony.
- Układaj warstwami: sałatę, fasolkę, cebulę, oliwki, pomidory, jajko pokrojone na ćwiartki, tuńczyka ( lub rozdrobnionego z puszki).
- Polej sosem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK