Sernik bez spodu
z wiśniami lub malinami
z jogurtem greckim
Czas:przygotowanie 30 min.;Pieczenie 1 godz.
Składniki:
na mały sernik
Przygotowanie:
Składniki:
na mały sernik
- 0,5 kg twarogu
- 1 jogurt grecki ok.180 g (może być śmietanka kremówka 30% -70 ml)
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy (lub ziarenka z 1 laski wanilii )
- 3/4 szklanki drobnego cukru (ja dałam ksylitol żeby było mniej kalorii)
- ok 15 wiśni lub malin (w zimie mrożone)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ( do owoców)
- 2 łyżki cukru ( do owoców)
Przygotowanie:
- Wyjmij składniki wcześniej aby nabrały temperatury pokojowej.Twaróg zmiel lub przeciśnij przez praskę.
- Piekarnik nagrzać do 180*C. Przygotować małą tortownicę moja miała średnicę 17 cm.
- Przygotuj wiśnie. Zamrożone rozmroź a świeże wypestkuj. Lekko rozgnieć dodaj 2 łyżki cukru i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i zagotuj do zgęstnienia ( zrobi się kisiel)
- Zmiksuj zmielony twaróg,cukier i mąkę na jednolitą masę przez ok.2 min. Dodaj po jednym jajku miksując ok 30 s. po każdym dodanym. Dodaj jogurt grecki i cukier waniliowy (lub wanilię) i wymieszaj aż składniki dokładnie się połączą.
- Wlej masę do formy. Porozkładaj łyżeczką owoce w kilka miejsc. Za pomocą noża z płaskim końcem rozprowadź owoce kreśląc spiralki.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do ostygnięcia w piekarniku. Sernik może wyjść mokry jeśli dajesz jogurt.
Ja właśnie wsadziłam do piekarnika sernik z malinami;)
OdpowiedzUsuń