Durszlak.pl

niedziela, 25 stycznia 2015

Szynka z sałatką (w galarecie).

Sałatka jarzynowa z majonezem 
zawinięta w plastry szynki
zalana galaretką na rosole



Przygotowanie: sałatka z szynką 2 godziny; galaretka razem z czasem tężenia 12 godzin.


Składniki:
  • 5 dużych plastrów szynki gotowanej wieprzowej lub drobiowej(po 1 plasterku na osobę)
  • 1/2 litra rosołu (ugotuj z 1/2 paczki mrożonej włoszczyzny,1/2 l.wody;1 łyżeczki soli,1/2 łyżeczki pieprzu,1 listek laurowym i 1 ziele angielskie,1/2łyżeczki cukru)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 białko do klarowania galarety
  • 1 łyżeczka octu białego

Na sałatkę:
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 ogórki kiszone 
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 cebula biała
  • 4 łyżki majonezu
  • przyprawy:1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
Przygotowanie:
  1. Sałatka. Marchew,pietruszkę, seler, ziemniaki umyj i ugotuj w skórce. Warzywa zalej wrzącą wodą (osoloną 1 łyżeczką soli i gotuj przez 30 min (lub aż będą miękkie). 
  2. W międzyczasie ugotuj rosół. (jeśli nie ma czasu i nie ma z czego, jak już bardzo Ci się nie chce to zrób go z kostki rosołowej ). Szybki rosół warzywny można ugotować z podanych wcześniej składników i doprawić np.jarzynką lub vegetą.
  3. Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody.
  4. Warzywa po przestudzeniu pokrój w drobna kostkę.  
  5. Dodaj pokrojone w drobną kostkę jajka, ogórki kiszone i cebulę. Dopraw sola,pieprzem i wymieszaj z majonezem. Posmakuj i dopraw.
  6. Na plaser szynki nakładaj po 1 czubatej łyżce sałatki, zwiń w rulon i układaj w głębokim półmisku. 
  7. Rosół przecedź przez sitko o drobnych oczkach i ostudź. Dodaj żelatynę, rozpuść. Jak rosół z żelatyną będzie chłodny zalej nim szynki. Taka galaretka będzie trochę mętna ale dobra.
  8. Jeśli masz czas to możesz galaretkę podrasować tak aby była bardziej przezroczysta. Klarowanie. Rozbełtaj 1 białko z 1 łyżeczką octu. Wlej mieszaninę do chłodnego rosołu zamieszaj i zagotuj powoli bo będzie kipieć. Białko się zetnie i zbierze resztę szumowin. Rosół jeszcze raz przecedzamy ( aby usunąć białko). Dodaj żelatynę i jak rosół przestygnie zalej nim szynki.










1 komentarz :

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń

OK