Rogaliki
z wiśniami
z ciasta krucho-drożdżowego
(łatwiejsze niż drożdżowe)
Wiśnie można zastąpić kawałkami czekolady
Czas: Przygotowanie razem z czasem oczekiwania 2,5 godziny; pieczenie 17 min.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- na zaczyn: 8 g drożdży suchych instant (lub 25 świeżych), 1 łyżeczka cukru,1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczka mąki pszennej białej
- 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- na nadzienie:300 g wiśni (mogą być mrożone posypane mąką ziemniaczaną)
- cukier puder do posypania gotowych rogalików
Przygotowanie:
- Jeśli używasz wiśni mrożonych to wcześniej je rozmroź i przed samym nadziewaniem rogalików, wymieszaj z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej (ale nie wcześniej bo się zrobi paciaja)
- Zaczyn: Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie w kubku z ciepłym mlekiem i odstaw przykryte ściereczką na 15 min. aż się spienią.
- Miękkie masło rozetrzyj palcami razem z mąką tak aby miało strukturę mielonych migdałów.
- Dodaj jajko roztrzepane z 2 łyżkami cukru pudru , spieniony zaczyn, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wyrabiaj reką albo robotem ok 10 min aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do ręki.
- Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki na 2 godziny ( ciasto prawie wcale nie podrośnie ale tak ma być)
- Rozgrzej piekarnik do 200*C.
- Ciasto wyjmij z lodówki i zostaw na 20 min. żeby się ogrzało.Z ciasta uformuj 3 kulki i każdą rozwałkuj na prostokąt. Wytnij trójkąty.
- Na każdym trójkącie z szerszej strony układaj po 2 lub 3 wiśnie. Zwiń od szerszego brzegu formując rogaliki.
- Układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 17 min. lub 15 min. jeśli wolisz bledsze.
Śliczne, takie pulchniutkie :)
OdpowiedzUsuń