Durszlak.pl

niedziela, 14 września 2014

Ciasto czekoladowe ze śliwkami.

Prawdziwa czekolada
i
prawdziwe śliwki



Czas: przygotowanie ok. 25 min; pieczenie 50 min.

Składniki:
  • 100g masła
  • 200g czekolady deserowej (50 do 60 % kakao)
  • 3 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 kg śliwek węgierek lub podobnych
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: po szczypcie kardamonu, kurkumy, wanilii lub cukru waniliowego

Przygotowanie:
  1. Masło roztapiamy ( nie gotujemy) z czekoladą i szczyptą soli.
  2. Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. 
  3. Piekarnik nagrzej do 180 *C. 
  4. Mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier.
  5. Jajka mieszamy trzepaczką razem z mlekiem.
  6. Do suchych składników dodajemy jajka z mlekiem i mieszamy (najlepiej mikserem). Dodajemy przestudzoną czekoladę i mieszamy, aż składniki się połączą.
  7. Ciasto przelewamy do formy (ok. 36 x 12 cm.) wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem.
  8. Pieczemy 45 do 50 min.( Sprawdzamy suchym drewnianym patyczkiem czy się upiekło.)







    1 komentarz :

    1. Ubóstwiam ciacha ze śliwkami, Twoje wygląda pysznie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

      OdpowiedzUsuń

    OK