Durszlak.pl

piątek, 26 lutego 2016

Sałatka ze szpinaku z sosem miodowym

Liście szpinaku
jajko
avokado
sos:
musztarda
miód
sok z cytryny



Czas: 15 min


Składniki:
dla 1 osoby
  •  garść szpinaku 
  •  2 jajka 
  • 1/3 dojrzałego avokado
  • kawałek sera typu feta
  • 2 plasterki suszonych pomidorów z zalewy olejowej
  • 2 łyżki sosu
  • składniki na sos: 4 czubate łyżeczki musztardy, 3 łyżeczki miodu płynnego, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny


Przygotowanie:
  1. Szpinak umyć i osuszyć. 
  2. Sos. Wszystkie składniki na sos wymieszać.
  3. Ser "feta" pokroić w kostkę. Avokado przekroić na pół, przekręcić połówki względem siebie o 90 stopni i rozdzielić, pozostawiając pestkę w jednej części ( nie ciemnieje podczas przechowywania). 
  4. Jajka ugotowac na miękko. Zagotować wodę, do wrzątku włożyć ostrożnie jajko i gotować 5 min. jeśli jest małe lub 6 min. jeśli jest duże lub gotujesz dużo jajek i po włożeniu woda przestała się na chwilę gotować.
  5. Układaj na talerzu liście szpinaku, na nich "fetę", obrane jajka, avokado, suszone pomidory. Polej 2 łyżkami sosu.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK