Omlet na zimowe śniadanie
ubite śnieżne białka
fioletowo-czerwone owoce
jagody
porzeczki czerwone
porzeczki czarne
jeżyny
wiśnie
Czas:ok. 15 min
Składniki:
na 2 omlety
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy lub masła do smażenia
- 1/2 paczki mrożonej mieszanki owoce leśne (ok 150 g)
- 2 łyżki cukru brązowego, 1 łyżka cukru waniliowego do owoców
- 1 łyżka cukru pudru do posypania gotowego omleta
Przygotowanie:
- Owoce opłukać, włożyć do małego garnka (zamrożone), dosypać oba rodzaje cukru . Podgrzewać na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż owoce się rozmrożą ale będą jeszcze całe.
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i delikatnie wmieszać, najlepiej łyżką. Dodawać po łyżce mąki, mieszać delikatnie tak żeby się wszystko połączyło i równocześnie zachowało puszystą strukturę.
- Na patelni(średnicy 24 cm.) rozgrzać tłuszcz, wlać połowę ciasta, poczekać aż zbrązowieje, wtedy podzielić drewnianą łopatką na 4 części i każdą obrócić ( dzielić trzeba szybko żeby się nie spalił). Zrumienić drugą stronę.
- Przetrzeć patelnię papierem i tak samo usmażyć drugi omlet. Można zrobić jeden omlet na dużej patelni ( średnicy 28 cm) i podzielić go na więcej małych kawałków, żeby było łatwiej obracać.
- Ułożyć na talerzu, polać ciepłymi owocami i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK