Durszlak.pl

środa, 17 lutego 2016

Omlet cesarski z owocami leśnymi

Omlet na zimowe śniadanie
ubite śnieżne białka
fioletowo-czerwone owoce
jagody
porzeczki czerwone
porzeczki czarne
jeżyny
wiśnie


Czas:ok. 15 min


Składniki:
na 2 omlety
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy lub masła do smażenia
  • 1/2 paczki mrożonej mieszanki owoce leśne (ok 150 g)
  • 2 łyżki cukru brązowego, 1 łyżka cukru waniliowego do owoców
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania gotowego omleta

Przygotowanie:
  1. Owoce opłukać, włożyć do małego garnka (zamrożone), dosypać oba rodzaje cukru . Podgrzewać na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż owoce się rozmrożą ale będą jeszcze całe.
  2. Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i delikatnie wmieszać, najlepiej łyżką. Dodawać po łyżce mąki, mieszać delikatnie tak żeby się wszystko połączyło i równocześnie zachowało puszystą strukturę.
  3. Na patelni(średnicy 24 cm.) rozgrzać tłuszcz, wlać połowę ciasta, poczekać aż zbrązowieje, wtedy podzielić drewnianą łopatką na 4 części i każdą obrócić ( dzielić trzeba szybko żeby się nie spalił). Zrumienić drugą stronę. 
  4. Przetrzeć patelnię papierem i tak samo usmażyć drugi omlet.  Można  zrobić jeden omlet na dużej patelni ( średnicy 28 cm) i podzielić go na więcej małych kawałków, żeby było łatwiej obracać.
  5. Ułożyć na talerzu, polać ciepłymi owocami i posypać cukrem pudrem.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK