Jaśminowy razowy ryż
biało-zielony por
zielona papryka
kapusta pekińska
zielony szczypiorek
mała czerwona chili
i
pomarańczowa marchewka
i
pomarańczowa marchewka
Czas: ok. 30 min
Składniki:
- 1/2 szklanki razowego ryżu
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 średniego pora przekrojonego wzdłuż na pół
- 3 cm ostrej papryczki chili (czerwonej lub żółtej)
- 6 gałązek szczypiorku
- 1/4 główki kapusty pekińskiej
- 1 mała marchew
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm korzenia imbiru
- 1 jajko
- garść liści bazylii ( można dać 1 łyżkę liofilizowanych)
- garść liści mięty ( są suszone w sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością)
- sok z 1 limonki
- 4 łyżki oleju (2 z oliwek , 2 z sezamowego)
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- opcjonalnie: kawałki dorsza polane gotowym sosem teriyaki i podsmażone.
Przygotowanie:
- Ryż ugotować w 1 szklance wody przez 25 min.
- Pora umyć i pokroić w półplasterki. Kapustę pekińską w paski. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Papryczki chili i zieloną paprykę w paseczki. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Jajko roztrzepać z 2 łyżkami oleju sezamowego
- Na patelnię wlać pozostałą oliwę, rozgrzać, dodać imbir, chili i smażyć 1 min. Dodać czosnek i smażyć mieszając 1/2 min, ciągle mieszając na małym ogniu.
- Po tym czasie dodać zieloną paprykę i pora i marchewkę. Mieszać,aż zmiękną ok. 3 min.
- Dodać ryż, smażyć mieszając, aż się rozgrzeje. Dodać kapustę pekińską i połowę szczypiorku. Podgrzewać 1-2 min.
- Dodać roztrzepane jajko , wymieszać aż jajko się zetnie ok. 20 s.
- Zdjąć z ognia i domieszać miętę bazylię, sok z limonki i sos sojowy.
- Posypać pozostałym szczypiorkiem. Dodać dorsza jeśli mamy.
robiłam kiedyś taki tajski ryż, był przepyszny!
OdpowiedzUsuń