Durszlak.pl

środa, 24 lutego 2016

Ryż po tajsku z zielonymi warzywami

Jaśminowy razowy ryż
biało-zielony por
zielona papryka
kapusta pekińska
zielony szczypiorek
mała czerwona chili

pomarańczowa marchewka




Czas: ok. 30 min


Składniki:
  • 1/2 szklanki razowego ryżu
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 średniego pora przekrojonego wzdłuż na pół
  • 3 cm ostrej papryczki chili (czerwonej lub żółtej)
  • 6 gałązek szczypiorku
  • 1/4 główki kapusty pekińskiej
  • 1 mała marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 jajko
  • garść liści bazylii ( można dać 1 łyżkę liofilizowanych)
  • garść liści mięty ( są suszone w sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością)
  • sok z 1 limonki
  • 4 łyżki oleju (2 z oliwek , 2 z sezamowego)
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • opcjonalnie: kawałki dorsza polane gotowym sosem teriyaki i podsmażone. 

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować w 1 szklance wody przez 25 min.
  2. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Kapustę pekińską w paski. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Papryczki chili i zieloną paprykę w paseczki. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami oleju sezamowego
  4. Na patelnię wlać pozostałą oliwę, rozgrzać, dodać imbir, chili i smażyć 1 min. Dodać czosnek i smażyć mieszając 1/2 min, ciągle mieszając na małym ogniu.
  5. Po tym czasie dodać zieloną paprykę i pora i marchewkę. Mieszać,aż zmiękną ok. 3 min.
  6. Dodać ryż, smażyć mieszając, aż się rozgrzeje. Dodać kapustę pekińską i połowę szczypiorku. Podgrzewać 1-2 min.
  7. Dodać roztrzepane jajko , wymieszać aż jajko się zetnie ok. 20 s.
  8. Zdjąć z ognia i domieszać miętę bazylię, sok z limonki i sos sojowy.
  9. Posypać pozostałym szczypiorkiem. Dodać dorsza jeśli mamy.



1 komentarz :

OK