Durszlak.pl

wtorek, 16 lutego 2016

Zupa krem z grochu zimowa

Z łuskanego grochu 
ziemniaków
selera
marchewki
zmiksowana żeby było szybciej
z podsmażoną cukinią zamiast boczku 



Czas:45 min.



Składniki:
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżek grochu łuskanego
  • 2 łyżki soczewicy czerwonej (można zastąpić grochem)
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1/2 selera korzeniowego
  • 1/2 łyżeczki papryki suszonej słodkiej ( lub ostrej jak kto lubi)
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cm imbiru obranego startego na tarce o drobnych oczkach
  • 5 cm cukinii pokrojonej w drobną kostkę 
  • przyprawy: pieprz czarny,1 łyżeczka majeranku, zielone listki pietruszki
  • przyprawy ekstra zamiast glutaminianu:3 pomidorki koktajlowe,1 łyżka startego parmezanu (można zużyć zaschniętą skórkę od parmezanu), pieprz młotkowany z kolendrą, sok z cytryny, plasterek suszonego grzyba.


Przygotowanie:
  1. Ziemniaki, marchew, seler umyć, obrać i pokroić w dowolne kawałki.
  2. Por przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Podsmażyć na 3 łyżkach oleju rzepakowego w garnku w którym będziemy gotować zupę przez ok 3-4 min na lekko złoty kolor.
  3.  Po tym czasie wsypać paprykę suszoną, przemieszać ( nie smażyć dłużej niż 20 s. bo będzie gorzka) i dodać szybko pokrojone warzywa:ziemniaki, marchew, seler, groch, soczewicę i czosnek. Przemieszać. 
  4. Dolać 4 szklanki wody. Dodać sól, starty imbir ,majeranek i przyprawy ekstra (bez cytryny, ją na końcu). Gotować 30 min.
  5. W tym czasie podsmażyć cukinię obsypaną papryką suszoną i solą.
  6. Po 30 min gotowania zmiksować zupę. Posmakować doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Udekorować podsmażoną cukinią i zieloną pietruszką.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK