Z łuskanego grochu
ziemniaków
selera
marchewki
zmiksowana żeby było szybciej
z podsmażoną cukinią zamiast boczku
Czas:45 min.
Składniki:
- 1 cebula
- 1/2 pora
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżek grochu łuskanego
- 2 łyżki soczewicy czerwonej (można zastąpić grochem)
- 3 ziemniaki
- 1 marchew
- 1/2 selera korzeniowego
- 1/2 łyżeczki papryki suszonej słodkiej ( lub ostrej jak kto lubi)
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka soli
- 1 cm imbiru obranego startego na tarce o drobnych oczkach
- 5 cm cukinii pokrojonej w drobną kostkę
- przyprawy: pieprz czarny,1 łyżeczka majeranku, zielone listki pietruszki
- przyprawy ekstra zamiast glutaminianu:3 pomidorki koktajlowe,1 łyżka startego parmezanu (można zużyć zaschniętą skórkę od parmezanu), pieprz młotkowany z kolendrą, sok z cytryny, plasterek suszonego grzyba.
Przygotowanie:
- Ziemniaki, marchew, seler umyć, obrać i pokroić w dowolne kawałki.
- Por przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Podsmażyć na 3 łyżkach oleju rzepakowego w garnku w którym będziemy gotować zupę przez ok 3-4 min na lekko złoty kolor.
- Po tym czasie wsypać paprykę suszoną, przemieszać ( nie smażyć dłużej niż 20 s. bo będzie gorzka) i dodać szybko pokrojone warzywa:ziemniaki, marchew, seler, groch, soczewicę i czosnek. Przemieszać.
- Dolać 4 szklanki wody. Dodać sól, starty imbir ,majeranek i przyprawy ekstra (bez cytryny, ją na końcu). Gotować 30 min.
- W tym czasie podsmażyć cukinię obsypaną papryką suszoną i solą.
- Po 30 min gotowania zmiksować zupę. Posmakować doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Udekorować podsmażoną cukinią i zieloną pietruszką.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK