Durszlak.pl

piątek, 30 stycznia 2015

Sernik z wiśniami

Sernik bez spodu
z wiśniami lub malinami
z jogurtem greckim


Czas:przygotowanie 30 min.;Pieczenie 1 godz.


Składniki:
na mały sernik
  • 0,5 kg twarogu 
  • 1 jogurt grecki ok.180 g (może być śmietanka kremówka 30% -70 ml)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy (lub ziarenka z 1 laski wanilii )
  • 3/4 szklanki drobnego cukru (ja dałam ksylitol żeby było mniej kalorii)
  • ok 15 wiśni lub malin (w zimie mrożone) 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ( do owoców)
  • 2 łyżki cukru ( do owoców)


Przygotowanie:
  1. Wyjmij składniki wcześniej aby nabrały temperatury pokojowej.Twaróg zmiel lub przeciśnij przez praskę.
  2. Piekarnik nagrzać do 180*C. Przygotować małą tortownicę moja miała średnicę 17 cm.
  3. Przygotuj wiśnie. Zamrożone rozmroź a świeże wypestkuj. Lekko rozgnieć dodaj 2 łyżki cukru i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i zagotuj do zgęstnienia ( zrobi się kisiel)
  4. Zmiksuj zmielony twaróg,cukier i mąkę na jednolitą masę przez ok.2 min. Dodaj po jednym jajku miksując ok 30 s. po każdym dodanym. Dodaj jogurt grecki i cukier waniliowy (lub wanilię) i wymieszaj aż składniki dokładnie się połączą.
  5. Wlej masę do formy. Porozkładaj łyżeczką owoce w kilka miejsc. Za pomocą noża z płaskim końcem rozprowadź owoce kreśląc spiralki.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do ostygnięcia w piekarniku. Sernik może wyjść mokry jeśli dajesz jogurt.



1 komentarz :

OK